Ovo su gradovi koji najviše zarade od turizma

Zarada od putovanja i turizma u Parizu, glavnom gradu Francuske – zemlje sa najvećim brojem međunarodnih turističkih dolazaka na svijetu – iznosila je približno 35,65 mlrd USD tokom 2022. godine.

Istovremeno, Peking i Orlando su zauzeli drugo i treće mjesto na listi te godine, oni su BDP pomogli sa 32,6 milijardi, odnosno 31,1 milijardu američkih dolara.

Osim Pekinga, na listi onih sa najvećom zaradom od turizma su te godine bila još dva kineska grada – Šangaj na četvrtom i Guangžu na desetom mjestu. Na petom i šestom su Los Anđeles sa zaradom od 22,9 milijardi i Njujork 21,09 mlrd USD, slijede Tokio (17,9), Meksiko Siti (16,7) i London na devetom mjestu sa zaradom od turizma od 14,9 mlrd USD.

Broj međunarodnih turističkih dolazaka širom svijeta naglo je porastao i prošle godine u poređenju sa prethodnom godinom u svim najposjećenijim destinacijama na svijetu.

Francuska je tako bila omiljena destinacija turistima i tokom 2023, sa 100 miliona međunarodnih turističkih dolazaka. Španija, Sjedinjene Američke Države i Italija su sledeće na rang listi te godine.

Iako podaci za ovu godinu neće biti dostupni do naredne, nema sumnje da će Francuska, prije svega Pariz, biti i dalje na tronu, najviše zahvaljujući Olimpijskim igrama, koje su nedavno završene u prestonici Francuske.

Da li se turizam oporavio od kovida?

Tokom 2023. broj međunarodnih turističkih dolazaka širom svijeta iznosio je približno 1,3 milijarde. Iako je godišnji rast bio 33 odsto, ipak turizam i dalje nije dostigao vrhunac iz 2019, bar kada se računa broj dolazaka stranih gostiju.

Uprkos tome, prihodi od međunarodnog turizma širom svijeta premašili su nivoe prije pandemije u 2023. dostigavši vrhunac od gotovo 1,5 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Koji su najpopularniji regioni?

Kada se broj međunarodnih turističkih dolazaka širom svijeta razdvoji po regionima, Evropa je beležila najveći broj dolazaka stranih turista, i prije i posle uticaja zdravstvene krize.

U 2023. godini, približno 55 odsto svih globalnih turističkih dolazaka zabilježen je u Evropi. Azija i Pacifik su bilježili drugi najveći broj dolazaka turista tokom prošle godine.

Izvor: Novaekonomija.rs

Podijeli ovaj članak