Cijene nafte stabilne i na putu nedjeljnog rasta

Cijene nafte danas su se stabilizovale na međunarodnim tržištima i na putu su da imaju konstantan sedmični rast, jer smanjenje proizvodnje u Libiji i Iraku planira obuzdati povećanu zabrinutost za ponudu.
Cijena barela na londonskom tržištu ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,78 dolara. Barel se trgovao i na američkom tržištu po nepromijenjenoj cijeni od 75,95 dolara.

Cijene su u četvrtak na oba tržišta porasle za više od $1, a do sada su od početka sedmice porasle za 1,1 odnosno 1,6 odsto.

“Cijene nafte su podstaknute najnovijim američkim ekonomskim podacima, koji ukazuju na blagi oporavak ekonomije bez recesije, ublažavajući strah od potražnje”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a. “S druge strane, pad izvoza iz Libije i izgledi za smanjenje proizvodnje u Iraku u septembru trebali bi održati tržište nafte nedovoljno snabdjevenim,” dodao je.

U četvrtak je libijska proizvodnja nafte više nego prepolovljena, odnosno smanjena za oko 700.000 barela dnevno, a zbog sukoba tamošnjih političkih frakcija obustavljen je izvoz u nekoliko luka. Konsultantska kuća Rapidan Energy Group procjenjuje da bi gubici u proizvodnji mogli doseći između 900.000 i milion barela dnevno i da bi mogli trajati nekoliko sedmica.

U međuvremenu, očekuje se da će i zalihe Iraka opasti nakon što je proizvodnja u toj zemlji premašila kvotu postavljenu unutar OPEC+, rekao je u četvrtak izvor s direktnim saznanjima o tome. Irak planira smanjiti proizvodnju nafte na između 3,85 miliona i 3,9 miliona barela dnevno sljedećeg mjeseca.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u posebnom izvještaju objavila da je u četvrtak cijena barela naftne korpe njenih članica smanjena za 15 centi, na 78,10 dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak