Stiže porez na nekretnine i jače oporezivanje apartmana u Hrvatskoj

Ministar finansija Hrvatske, Marko Primorac, najavio je ključne promjene u poreznom sistemu koje će biti predstavljene u ponedjeljak. Reforma uključuje uvođenje novog poreza na nekretnine s ciljem prelaska tereta oporezivanja sa rada na imovinu.

Prema planu, jedinice lokalne samouprave dobit će veću autonomiju u određivanju poreza na kuće za odmor. Maksimalni iznos poreza na kvadrat nekretnine povećan je na pet eura, a više od 50 lokalnih jedinica već je usvojilo ovu gornju granicu.

Porez na nekretnine neće se primjenjivati na građane koji žive u svojim nekretninama ili iznajmljuju na dugoročnoj bazi.
Oni koji iznajmljuju nekretnine na kratkoročnoj osnovi ili posjeduju prazne nekretnine bit će obavezni plaćati ovaj novi porez.

Takođe, najavljeno je povećanje poreznog opterećenja za kratkoročni najam u turizmu kako bi se izjednačila porezna stopa s dugoročnim najmom.

Uz to, planira se povećanje osnovnog ličnog odbitka na 600 eura i podizanje praga za ulazak poduzetnika u sistem PDV-a s 40.000 na 50.000 eura. Ove promjene imaju za cilj smanjenje poreznog tereta za građane i preduzetnike.

Podijeli ovaj članak