Trgovci ljuti, ali će poštovati odluku o ograničenju marži

Vlada nije razgovarala sa privrednim partnerima pri donošenju nove odluke o ograničenju marži, a izostale su ekonomske analize, socijalni dijalog, narušiće se poslovni i konkurentski ambijent, stvoriti negativne posljedice za kompanije, mjere imaju primjese populizma, trgovci nisu odgovorni za visoke nivoe cijena…

To su neke od kritika koje su Privredna komora, dio trgovačkih lanaca i dva udruženja poslodavaca, uputili Vladi nakon što je na sjednici u srijedu, donijela odluku da u trgovinama na veliko i malo ograniči marže za 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda.

Iz Vlade su istakli da će se ovom mjerom, na akciji naći više od 1.000 artikala.

U odnosu na raniju akciju “Limitirane cijene”, na spisku proizvoda su sada i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu. Ova mjera počeće osam dana nakon objave u Službenom listu, a trajaće do 31. januara sljedeće godine. Marže su za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo ograničene na 10 odsto, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno 10 odsto, u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo.

Trgovci ostali bez glasa

Iz najvećeg domaćeg trgovačkog lanca “Voli”, “Vijestima” su kazali da će poštovati mjere kao i sve odluke Vlade, ali i da o novom ograničenju marži nisu bili konsultovani. Naglasili su da su cijene porasle na globalnom nivou te da domaće, nisu veće nego u regionu.

“Naš je stav da ovo neće uticati na smanjanje inflacije, jer marže nisu razlog rasta cijena. Marže nisu, niti će biti razlog inflacije. Kompanija “Voli” u svom lancu marketa primjenjuje najniže marže koje mogu da osiguraju stabilno i neometano poslovanje. Ograničenje marži i povećanje plata ne idu jedno s drugim”, kazali su iz ove trgovačke firme.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je na konferenciji za medije kazao da nakon primjene ove odluke očekuje smanjenje cijena, jer su po nalazima tržišne inspekcije, trgovačke marže puno veće od onih na koje će da ih ograniče.

Da ni oni nisu pitani, “Vijestima” su potvrdili i iz budvanske kompanije “Mega promet”. Istakli su da će i oni poštovati mjere i istaći proizvode sa limitiranim cijenama, ali vjeruju da bi se za ove i slične korake, moralo razgovarati sa privredom kako bi se našlo zajedničko održivo rješenje kojim bi svi bili zadovoljni.

“U dijelu broja artikala nismo mogli uticati, a samim tim nismo imali mogućnost reakcije i komentarisanja. O asortimanu i broju artikala koji je uključen u ovu kampanju saznali smo nakon dopisa od strane Prviredne komore, nakon sjednice Vlade. Iako smo prepoznati kao kompanija koja posluje isključivo na teritoriji Budve, smatramo da smo mogli dati doprinos u pripremanju ove kampanje. Kao uvozno orijentisana ekonomija koja jako malo proizvodi, direktno zavisimo od cijena koje dobijamo od dobavljača iz inostranstva. Ne bi trebalo porediti cijene sa zemljama Evrope i svijeta koje su proizvodno orijentisane i pojedinačno su velika tržišta i te iste proizvode ne uvoze, već proizvode pa i ti proizvodi u nabavci manje koštaju u tim zemljama”, istakli su iz ove kompanije.

Dodali su da će učestvovati u svakoj budućoj inicijativi za poboljšanje standarda građana, te da će artikli koji su na akciji u njihovim marketima biti posebno označeni u odnosu na one koji su dio državne akcije.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak