Udruženje naftnih kompanija prijavilo Jugopetrol zbog zloupotrebe monopola

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore podnijelo je Agenciji za zaštitu konkurencije inicijativu za ispitivanje zlupotrebe dominantnog položaja od strane kompanije Jugopetrol zbog toga što, kako navode, na naftnim instalacijama u Baru, nad čijim korišćenjem ima monopol, nekim kompanijama odbija da proda naftne derivate ili im daje ponude s većim cijenama u odnosu na ostale.

Ovo udruženje čini 15-ak preduzeća vlasnika benzinskih pumpi koji smatraju da Jugopetrol ovakvim ponašanjem želi da uguši svoju konkurenciju u maloprodaji naftnih derivata jer su oni prinuđeni da skupljim drumskim putem uvoze naftne derivate ili da ih nabavljaju od Jugopetrola po njegovim uslovima.

Iz Jugopetrola su “Vijestima” kazali da nisu obaviješteni o ovoj inicijativi, kao i da se strogo pridržavaju zakona Crne Gore i da su u potpunosti posvećeni fer konkurenciji.

Iz Agencije za zaštitu konkurencije “Vijestima” su potvrdili da su dobili ovu inicijativu i da će pribavljanjem dokumentacije pokrenuti postupak provjere da li Jugopetrol, koristeći dominantan položaj na tržištu, nanosi štetu svojoj konkurenciji.

Duže vremena traje selektivna prodaja

“U dužem vremenskom periodu kompanija Jugopetrol vrši selektivnu prodaju naftnih derivata s terminala u Baru po pitanju cijena i količina, čime zloupotrebljava svoj položaj na veleprodajnom tržištu uvoznika naftnih derivata, kao i onemogućava pristup raspoloživim i slobodnim skladišnim kapacitetima nad kojima posjeduje monopolsko vlasništvo”, navedeno je u ovoj inicijativi.

Iz udruženja kažu da se ovakav posljednji njima poznati događaj kada je došlo do zloupotrebe položaja dogodio 1. jula ove godine.

“Tada je Jugopetrol i pored potpisanog ugovora i blagovremeno prijavljenih količina, odbila da izvrši isporuku robe kompanijama ‘Euro Petrol CG’ iz Podgorice i kompaniji ‘Kallaba Company’ iz Ulcinja, na način da je vršila isporuke ostalim veleprodajnim kupcima na taj dan, a da za pomenute kompanije nije dozvoljavala otvaranje naloga za utovar za isti dan, čime su zloupotrijebili dominantan položaj i selektivno vršili isporuke određenim kupcima, dok su prema navedenim kupcima obustavili ispunjavanje ugovornih obaveza. Takođe, Jugopetrol je 11. 1. 2023. godine prema kompaniji ‘IK REAL’ vršila cjenovnu diskriminaciju na veleprodajnom tržištu po pitanju ponude za godišnje snabdijevanje robom, na način da je dostavila ponudu za isporuku robe na godišnjem nivou s rabatom od 0,06 EUR/lit za robe eurodizel i motorni benzin bezolovni 95, dok je za robu lož ulje ponudila rabat od 0,04 EUR/lit, a koje ponude su znatno lošije od ponuda i ugovora koje je kompanija Jugopetrol AD zaključila s ostalim učesnicima na tržištu, čime je direktno sprovela zloupotrebu dominantnog položaja”, navedeno je u inicijativi.

Konkurenciju tjeraju na veći trošak

Kao treći primjer zloupotrebe dominantnog položaja navedeno je da Jugopetrol nije ni odgovorio Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) na zahtjev za zakup skladišnog kapaciteta kojim kompanija Jugopetrol monopolski raspolaže u Crnoj Gori, a koji im je upućen 9. maja 2023. godine.

“Na ovaj, i druge slične zahtjeve koji su upućeni za ponudu raspoloživih kapaciteta, kompanija Jugopetrol nikada nije odgovorila, čime je opet zloupotrijebila dominantan položaj, štaviše smatramo da se radi o najvećem stepenu dominantnog položaja, tj. monopolskog položaja. Monopolski položaj na dopremu robe morskim putem ima isljučivo kompanija Jugopetrol koja jedina u Crnoj Gori ima pristup dopremno-otpremnoj instalaciji za pretovar naftnih derivata u Luci Bar, i jedina ima raspoložive funcionalne skladišne kapacitete, takođe u Luci Bar. Ovdje bi trebalo zanemariti skladišta koja su u sudskom sporu izmedu Vlade i Jugopetrola u proceduri vraćanja u vlasništvo Vlade, jer su takva skladišta devastirana i trenutno neupotrebljiva”, naveli su iz ovog udruženja.

Oni kažu da prema energetskom bilansu Crne Gore koje je uradilo bivše ministarstvo energetike i rudarstva, Jugopetrol uvozi više od 60% ukupnih količina na veleprodajnom tržištu naftnih derivata i da se shodno članu 14 Zakona o zaštiti konkurencije smatra da ima “dominantan položaj”.

“S aspekta pomorskog pristupa prijemno-otpremnim instalacijama za pretovar naftnih derivata, ova kompanija posjeduje isključivi monopol, a čijom zloupotrebom se dugoročno pravi nemjerljiva šteta za građane i privredu Crne Gore, dok je posebno negativan uticaj na konkurenciju na tržištu. Koristeći ovakav položaj, koji je kompanija Jugopetrol u privatnom vlasništvu započela upitnom privatizacijom iz 2002. godine, u kojoj, po našim sumnjama, nisu ispunili brojne ugovorne obaveze koje su preuzeli, nastavili su da jačaju monopolske pozicije godinama nakon privatizacije, sa svjesnim ograničavanjem i uništavanjem skladišnih kapaciteta koji bi mogli biti na raspolaganju ostalim učesnicima”, naveli su iz udruženja.

Vraćaju uništena državna skladišta?

Oni ističu da u Luci Bar Jugopetrol posjeduje više od 120.000 kubnih metara skladišnog kapaciteta, od kojih se samo manji dio aktivno koristi i to samo u jeku ljetnje turističke sezone, dok ne dozvoljavaju da ostali dio kapaciteta koriste njihovi konkurenti na tržištu.

“Dio kapaciteta je zapušten i uništen, s namjerom da se i, ukoliko Država Crna Gora sudskim putem domogne skladišta, tada otežano stave u upotrebu. S druge strane, ostale naftne kompanije koje se bave uvozom naftnih derivata bivaju primorane da pronalaze terminale otpreme naftnih derivata u zemljama u okruženju, a koji su udaljeni i po više stotina kilometara, čime su dodatno izloženi troškovima transporta, a tokom ljetnje turističke sezone često bivaju onemogućeni vršiti redovno snabdijevanje potrošača, građana i privrede”, navedeno je u ovoj inicijativi.

U inicijativi se navode i detaljni primjeri spornih situacija koje su s Jugopetrolom imale “Euro Petrol CG”, “Kalalaba Company” i “IK Real”, u kojima tvrde da je Jugopetrol zloupotrebljavao svoj položaj na tržištu na štetu tih kompanija.

Oni kažu da su neprimjerene i česte opstrukcije prilikom najave utovara na instalaciji Bar i dalje prisutne, kao i da zbog selektivnog pristupa kompanije i dalje zavise od volje Jugopetrola.

“Zbog svega navedenog je neophodno preispitati cjelokupno poslovanje kompanije Jugopetrol, kako bi se dokazao prije svega dominantan položaj na tržištu veleprodaje, kao i njegova zloupotreba, a zatim utvrdio monopolski položaj, nad prijemno-otpremnoj instalaciji za pretovar naftnih derivata u Luci Bar, koja je jedina operativna u cijeloj Crnoj Gori, te da se ograniči dalja zlopotreba ovih pozicija, kao i da Vlada na predlog Agencije za zaštitu konkurencije proglasi monopol nad navedenim pristupom, kako bi se shodno Zakonu adekvatno postupalo nad istim”, navedeno je u inicijativi.

Agencija pokrenula postupak

Iz Agencije za zaštitu konkurencije su “Vijestima” kazali da će se o inicijativi izjasniti nakon prikupljanja neophodnih podataka i informacija u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i provjere navoda.

Istakli su i da podnosioci inicijative za ispitivanje povrede konkurencije, davaoci informacija, dokumenata, podataka,… nemaju svojstvo stranke u postupku.

“U okviru nadležnosti Agencija preduzima radnje u smislu praćenja i analiziranja uslova konkurencije na tržištu i tržištima pojedinih privrednih sektora, kao i preduzimanja mjera prema učesnicima i udruženjima učesnika za učinjene povrede konkurencije na tržištu ili preduzimanje mjera radi sprečavanja nastanka ili prestanka povrede i otklanjanja štetnih posljedica po učesnike i potrošače. Ukoliko utvrdi osnovanu sumnju za postojanje povrede konkurencije shodno čl. 28 Zakona, Agencija pokreće postupak”, naveli su u odgovoru “Vijestima”.

Jugopetrol: Sve odluke su usklađene sa propisima

“Jugopetrol nije bio obaviješten, niti je zvanično primio bilo kakvu informaciju u vezi s Inicijativom. Želimo jasno da istaknemo da se Jugopetrol strogo pridržava zakona Crne Gore i da je u potpunosti posvećen fer konkurenciji. Sve naše poslovne odluke donose se u skladu s principom dobre poslovne prakse i utvrđenim procedurama, koje su u potpunosti usklađene s važećim propisima”, navedeno je iz ove kompanije na pitanje “Vijesti” da prokomentarišu navode iz Inicijative.

Oni kažu da je crnogorsko tržište jedno od najliberalizovanijih tržišta u Evropi, kada je riječ o uvozu naftnih derivata, “do te mjere da se uvoz može obavljati bez potrebe za posjedovanjem skladišta”.

“Što se tiče skladišnih kapaciteta u Baru, Lipcima i Bijelom Polju, napominjemo da je sudskim odlukama utvrđeno pravo svojine, odnosno susvojine Države Crne Gore, te da se Jugopetrol pridržava predmetnih odluka. Dakle, nije bilo nikakve nezakonite upotrebe od strane Jugopetrola, niti postoji osnov za bilo kakve tvrdnje i zahtjeve protiv Jugopetrola”, navedeno je u odgovoru na pitanje “Vijesti” kada će ova skladišta, za koja je pravosnažnim presudama utvrđeno da ih nezakonito koriste, vratiti državi i “Montenegro bonusu”, i na koji način planiraju da obeštete državu.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak