Na snižene marže regovala i Unija poslodavaca Crne Gore

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) ne podržava odluku Vlade Crne Gore o ograničavanju marži donijetu bez prethodno obavljenih konsultacija, a uz rješenja koja su morala biti razmatrana sa socijalnim partnerima i dogovorena primjenom instituta socijalnog dijaloga koji je ovoga puta izostao.

U cilju informisanja javnosti, ističemo da je o “Odluci o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda” UPCG upoznata isključivo putem medija, odnosno da od resornog ministarstva, do danas, na našu adresu nije stigao ni poziv za sastanak, niti usmena/pisana informacija ili zvaničan mejl u kojem Uniju i njeno članstvo obavještavaju o planiranom donošenju navedene odluke. Osim izbjegavanja socijalnog dijaloga, ono je time pokazalo i odsustvo senzibiliteta za analitički pristup i diskusiju kroz koju bi UPCG i ministarstvo, kao socijalni partneri, razmotrili dostupne podatke i stavove privrede, te po tom osnovu dogovorili  model koji ne bi dozvolio da negativni efekti planiranih mjera nadmaše (u potpunosti ili djelimično) one pozitivne – makar po građane.

Jednostranim odlukama, resorni minister, koji je ujedno i član Socijalnog savjeta, krši osnovne principe socijalnog dijaloga i iz ugla MOR- a i EU čijem članstvu CG teži, a koji podrazumijevaju učešće privrede u donošenju odluka koje se na nju odnose ili se direktno na nju adresiraju. Zato ne čudi bojazan privrednika da se ovakvim postupanjem ruše osnovni tržišni postulate, ekonomska teorija i praksa i, naročito zabrinjavajuće, zanemaruju obaveze koje privrednici podmiruju iz marže (troškovi redovnog poslovanja i održavanja, zarade zaposlenih i naknade po tom osnovu, investiciona ulaganja…).

UPCG se u brojnim složenim situacijama (kao i nedavno oko uvećanja minimalne zarade) pokazala kao odgovoran socijalni partner. Zato i pozivamo resornog ministra i Vladu da rješenja za probleme i izazove traže kroz konsultacije i kompromise sa širim krugom društvenih činilaca, a naročito sa onima na koje će njene odluke imati najviše negativnog uticaja.

Podijeli ovaj članak