Ovo su najmanje pouzdani polovni automobili

Za svaki polovni automobil može se reći da je mačka u vreći, ali postoje proizvođači i modeli koji su se statistički znatno lošije pokazali od ostalih.

Postoji uvriježeno mišljenje da se nov automobil, posebno skup i dobre marke, jednostavno ne isplati, jer mu u roku od godinu-dvije drastično padne cijena. Ovo jeste istina, ali je isto tako istina i da vi sa novim vozilom dobijate manje problema. S druge strane, kupovinom polovnog auta ćete uštedjeti novac, ali nikada nećete moći biti sigurni kako ga je prethodni vlasnik održavao i u kakvom je zaista stanju to vozilo.

Ipak, nije sve ni do održavanja, nešto je i do marke automobila, pokazalo je istraživanje Consumer Reports, NVO specijalizovane za ispitivanje kvaliteta proizvoda i zaštitu prava potrošača.

Na osnovu potrošačkih žalbi, ova organizacija je sastavila izvještaj o najnepouzdanijim automobilima starim od pet do 10 godina. Lista izgleda kao da ju je pravio neko ko ne voli SAD, jer su na njenom čelu uglavnom poznate američke marke. Ili je do toga što je testiranje vršeno u Americi, a poznato je da tamošnji vozači vole velika kola domaće izrade.

Polovnjaci s najviše falinki na ovoj listi najgore je rangiran Chrysler, koji je od ukupnih 100 poena za pouzdanost osvojio samo 27. Potrošači su se najviše žalili na njegove modele 200, 300, Pacifica, Pacifica Hybrid i Town & Country.

Slijedi ga takođe američki proizvođač automobila Dodge, koji je u ovom rangiranju osvojio 28 poena, ali samo na osnovu žalbi potrošača na Durango i Grand Caravan modele.

Treće mjesto ove liste zauzima Tesla, odnosno njegovi Model 3, Model S i Model X. Električni automobili po svojoj prirodi imaju znatno manje prostora za mehaničke kvarove, pa oni nisu zabilježeni ni kod Tesle, ali su se potrošači žalili da ovi automobili poslije nekoliko godina korištenja imaju softverske probleme, a pored svega toga ni kvalitet materijala od kojeg su sklapani izgleda da nije baš najbolji.

Teslu slijedi još jedna američka kompanija – Jeep. Ona je na rangiranju jedva dobacila do 32 poena na osnovu pouzdanosti modela kao što su Cherokee, Grand Cherokee, Renegade, Wrangler i Wrangler JK. Ovdje treba napomenuti da većinu dosadašnjeg dijela liste čine marke koje su u vlasništvu Stellantisa.

Naredni nepouzdani proizvođač je Ram. On pripada brendu Dodge i pod ovim imenom proizvodi terence. Na ovu listu dospjela su njegova tri modela – Ram 1500, 1500 Classic i 2500.

GMC je divizija kompanije General Motors koja proizvodi veća vozila. Njegovi najnepouzdaniji modeli su Acadia, Canyon, Sierra 1500, Sierra 2500HD, Terrain, Yukon i Yukon XL.

Još jedna marka kojoj s godinama pada kvalitet je Ford, barem sudeći prema pomenutom istraživanju. On se našao na sedmom mjestu liste, što je malo ljudi začudilo, jer je u više navrata ove godine morao povlačiti svoja vozila s tržišta. Njegovi najproblematičniji modeli su C-Max, Edge, Escape, Expedition, Explorer, F-150, F-250, F-350, Flex, Focus, Fusion, Mustang, Ranger i Taurus.

U drugom dijelu liste i evropski i azijski brendovi odmah iza Forda nalazi se južnokorejska kompanija Kia. Prema pisanju Consumer Reports-a, njeni polovnjaci koji se nisu baš najbolje pokazali su Kia Forte, Niro, Niro Electric, Optima, Sedona, Sorento, Soul i Sportage.

Na devetom mjestu je Chevrolet sa svojih 38 poena, koji ne obećavaju postojanost. Na ovoj listi našlo se čak 16 njegovih modela za koje potrošači tvrde da ubrzano propadaju poslije pet godina starosti. To su Blazer, Bolt, Camaro, Colorado, Corvette, Cruze, Equinox, Impala, Malibu, Silverado 1500, Silverado 2500 HD, Suburban, Tahoe, Traverse, Trax i Volt.

Iako se za vozila iz Azije obično tvrdi da su kvalitetna, ni Hyundai se nije proslavio u ovom istraživanju. Kako se pokazalo, njegovi najproblematičniji modeli su Elantra, Elantra GT, Genesis, Ioniq, Kona, Kona Electric, Santa Fe, Santa Fe Sport, Santa Fe XL, Sonata i Tucson.

A evo i jednog evropskog proizvođača. Audi, koji inače pripada Volkswagen-u, našao se na 11. mjestu liste najnepouzdanijih polovnjaka. Audijevi modeli na koje se potrošači najviše žale su A3, A4, A5, A6, Allroad, E-Tron, Q3, Q5 i Q7.

Volvo je nekada bio sinonim za pouzdanost, ali ti dani su definitivno prošli. Iako ga mnogi i dalje smatraju dokazom superiornog švedskog kvaliteta, ovaj proizvođač automobila zapravo sada pripada kineskoj kompaniji Zhejiang Geely Holding. Mjesto na ovoj listi osigurali su mu modeli S60, S90, V60, XC40, XC60, XC70 i XC90.

Volkswagen prati Volvo sa svojih 41 od 100 poena. Njegovih devet modela označeno je kao problematično s protokom vremena. To su Atlas, Beetle, Golf, Golf Alltrack, Golf Sportwagen, GTI, Jetta, Passat i Tiguan. Većina ovih modela bazirana je na istoj platformi i ima isti pogon.

Lincoln nije baš popularan u Srbiji, pa vas vjerovatno neće mnogo zanimati, ali da spomenemo ipak da su mu ovaj rang donijeli modeli MKC, MKX, MKZ i Nautilus.

Posljednji, ali ne i najmanje popularan nepouzdani proizvođač je Mini, koji je dobio 42 poena samo na osnovu modela Mini Cooper. Ovaj brend je imao svojih problema ranije, ali je od 2019. prilično unaprijedio kvalitet svojih vozila. Ipak, kada je riječ o starijim automobilima, ni on nije baš najbolja opklada.

Izvor: Kvarc

Podijeli ovaj članak