CUP: Na sceni antitržišne odluke sa “primjesom populizma”, Vlada obesmišljava socijalni dijalog

Vlada nastavlja da donosi odluke na polju ekonomske politike bez konsultacija sa privredom, preciznije izigrava ulogu poslodavaca i time obesmišljava socijalni dijalog koji bi morao da bude temelj svake tržišno orjentisane privrede.

Posljednja odluka o ograničavanju marži bez konsultacija i bez adekvatnog dijaloga sa poslodavcima nastavak je antitržišnog ponašanja Vlade. Ovakvim pristupom Vlada urušava poslovni ambijent, a dometi odluka u suštini neće imati pozitivan uticaj, naprotiv – štetiće i privredi i građanima.

Odlučivanje bez adekvatnog dijaloga i uvažavanja tržišnih okolnosti na crnogorskom i širem tržištu bez jasnih analiza sa primjesama populizma ozbiljno će narušiti ambijent konkurencije i dovesti do negativnih posljednica u poslovanju privrednih subjekata. Vlada, po ko zna koji put, zaboravlja da novu vrijednost dominantno stvara privreda i da je njen zadatak da stvara adekvatan tržišni ambijent u korist privrede i građana, a ne donošenje odluka suprotno tržišnim principima i principima socijalnog dijaloga.

CUP smatra da je sada više nego očigledno zašto Vlada ne želi reformu socijalnog dijaloga već vještački održava monopolsku poziciju jednog udruženja, skoro dvije decenije, koje očigledno nema uticaja da kroz socijalni dijalog brani interese poslodavaca, zaustavi odluke koje su antitržišne i dugoročno na štetu crnogorske ekonomije i građana.

Suštinski izazovi i problemi u crnogorskoj ekonomiji se odlažu, a primat nad stvaranjem odgovarajućeg poslovnog ambijenta i stvaranja adekvatnih tržišnih uslova preuzima „utrkivanje“ u donošenju ekonomskih mjera koje su suprotne tržišnom poslovanju i gotovo uvijek na kraju sa negativnim posljedicama na privredu i građane.

Podijeli ovaj članak