Marže opet ograničene, trgovci da ne pojedu benefite

Vlada je odlučila da u trgovinama na veliko i malo ograniči marže na 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, a u odnosu na raniju akciju “Limitirane cijene”, na spisku proizvoda su sada i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu. Nova državna akcija počeće osam dana nakon objave u Službenom listu, a trajaće do 31. januara sljedeće godine.

Odluka o tome usvojena je juče na sjednici Vlade iz koje tvrde da će na akciji biti 1.000 artikala.

Akcija obuhvata iste proizvode i gramaže više proizvođača.

Na snazi ostaje i ranija mjera kojom su marže ograničene za pet osnovnih životnih namirnica, i to na pet odsto u trgovini na veliko i pet odsto u trgovini na malo. Na toj listi su nezavisno od gramaže pšenično brašno (tip 400 i 500), šećer kristal, jestivo suncokretovo ulje i kuhinjska so od kilograma.

“Odluka se ne primjenjuje na male trgovine i oni će biti oslobođeni nje, a važiće do 31. januara 2025. godine. Trgovci će imati dovoljno vremena da je primijene. Nakon primjene odluke očekujem smanjenje cijena, jer na osnovu izvještaja tržišne inspekcije marže su puno veće od onih na koje ćemo da ih limitramo”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj juče na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Milojkom Spajićem.

Spajić je poručio da žure s ograničenjem cijena prije povećanja plata u oktobru da “ne bi trgovci pojeli” benefite programa “Evropa sad 2”.

Visina marži nepromijenjena

Marže su ostale na istom nivou u odnosu na “Limitirane cijene”, pa su za sektor prehrane, kao i tada u trgovinama na veliko i malo, ograničene 10 odsto. Na Vladinoj listi je sada 51 prehrambeni proizvod.

“Lista proizvoda: domaći bijeli sir – rinfuz, jogurt 2,8 odsto mliječne masti (mm) – 1 litar, trajno mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti bez čepa – 1 litar, svježe kravlje mlijeko u kesi – 1 litar, kisela pavlaka – do 700 grama, pile cijelo – bez ograničenja, svinjski vrat bez kostiju – bez ograničenja, juneće meso s kostima – bez ograničenja, goveđe meso s kostima – bez ograničenja, bijela riža dugo zrno u kesi – od 800 grama do 1 kilogram, tjestenina od bijelog brašna od 350 do 400 grama, margarin stoni – 250 grama, čajna kobasica domaće proizvodnje – rinfuz, stiješnjena šunka domaće proizvodnje – rinfuz, pileća prsa domaće proizvodnje – rinfuz, posebna salama – rinfuz, sudžuk domaće proizvodnje – rinfuz, goveđa čajna domaće proizvodnje – rinfuz, viršle – 800 grama, suva svinjska slanina domaće proizvodnje – rinfuz, tunjevina komadići bez dodataka u ulju – do 200 grama, sardine u biljnom ulju bez dodataka – do 200 grama, pašteta kokošija bez dodataka – do 100 grama, jetrena pašteta bez dodataka – do 100 grama, mesni narezak svinjski i goveđi – 150 grama, džem od šljiva – od 500 grama do 1 kilograma, marmelada – 500 grama do 1 kilograma, goveđi gulaš u konzervi – do 500 grama, kečap blagi – od 300 do 500 grama, svježa pastrmka – bez ograničenja”, piše u Odluci.

Osim ovih, obuhvaćeni su i sirup na razblaživanje, polutvrdi sir, svježi krompir, jabuke, limuni, banane, bijeli pasulj, šargarepa, bijeli kupus, čaj nana i kamilica, keks “petit beurre”, puding i šlag u kesicama, maslinovo ulje extra djevičansko, jabukovo sirće, ovsene pahuljice, krem za mazanje od kakaoa i lješnika…

Vlada je ograničila i marže i na 15 higijenskih proizvoda, i to na maksimalno 10 odsto u trgovini na veliko i 15 odsto, u trgovini na malo.

“Dječji sapun čvrsti – do 100 grama, dječje pelene economy – u pakovanju 40 plus komada, šampon za bebe – od 200 do 500 mililitara, voćne kašice za bebe teglice – do 130 grama, kupka za bebe – od 200 ml do 500 ml, šampon za odrasle – 1 litar, kupka za odrasle – 250 ml, pasta za zube – 125 ml, toalet papir troslojni – 10 komada, deterdžent za pranje veša praškasti – 3 kilograma, deterdžent za pranje posuđa – 500 do 1.000 ml, higijenski ulošci standardni – 10 komada, pjena za brijanje – 200 ml, brijači jednokratni za muškarce i žene – komad ili pakovanje do 5 komada, abrazivno sredstvo za čišćenje – do 500 ml”, piše na listi.

Trgovci da obilježe snižene artikle

Akcija “Limitirane cijene” je počela krajem marta i odnosila se na 38 proizvoda. Trajala je do 31. maja, nakon čega je produžena do kraja juna, ali samo za 16 proizvoda domaće proizvodnje.

Vlada jučerašnjom odlukom u odnosu na “Limitirane cijene” na listu je dodala 24 prehrambena proizvoda. Među ograničenjima marži, novina su voće i povrće, dok se listi iz marta mogao naći samo svježi krompir. Sada su marže ograničene na banane, limune, bijeli pasulj, jabuke, crni luk, bijeli kupus, šargarepa…

Proširena je i lista mliječnih proizvoda, pa su sada na spisku i jogurti od 2,8 odsto mliječne masti, a ne samo oni domaće proizvedeni, kisela pavlaka, a novina je i kravlje mlijeko u kesi. Među mesnim proizvodima, dodata je posebna salama, viršle, junetina i govedina sa kostima, jetrena pašteta i mesni narezak. Osim toga, ubačeni su i smrznuti grašak i boranija, maslinovo eksta djevičansko ulje, jabukovo sirće, kao i ovsene pahuljice. Dodatno, na novoj listi su kesice pudinga i šlaga, čaj od nane i kamilice i keks petit ber.

Identičan je iznos marži i na higijenske proizvode, ali je akcija s ranijih 11 proširena za četiri namirnice, i to pjenu za brijanje, higijenske uloške, jednokratne brijače i abrazivno sredstvo za čiščenje.

Đeljošaj je kazao da su Odluku donijeli nakon detaljne analize prethodnih akcija, širih konsultacija i istraživanja koja su radili sa građanima. Naglasio je da se odluka kao i ranije ne odnosi na markete kojima je kvadratura na državnom nivou, manja od 600 kvadrata.

On je rekao da su o odluci obavijestili Privrednu komoru s kojom su imali komunikaciju, ali nije precizirao šta je povratna informacija od trgovaca. On je kazao da Privredna komora “ima neke svoje predloge i ideje koje očekujemo u narednom periodu”.

“Sada očekujemo da se ova odluka sprovede i da omogućimo fer uslove u državi. Mi smo tu zbog standarda građana i da očuvamo njihove porodične budžete”, rekao je Đeljošaj.

On je kazao da će imati kampanju u kojoj će obavještavati građane koji su proizvodi sniženi, te da bi bilo dobro da ih trgovci obilježe i da Vlada ne može odlukom propisati to obilježavanje.

“Inflacija više nije problem, ali jesu visoke cijene”

Premijer Milojko Spajić je kazao da je Odluka o ograničenju cijena bitna za većinu naših građana, kao i da je godišnja stopa inflacije u julu ove godine najniža od 2021. godine.

“Inflacija više nije problem, ali jesu visoke cijene proizvoda i sada targetiramo visoke cijene koje opterećuju građane. Povećanje cijena proizvoda od 2020. do danas se najviše desilo za vrijeme 43. Vlade i to 80 odsto povećanja tih cijena, a samo mali dio povećanja cijena se desio za vrijeme ove vlade. Iako smo preuzeli vruć krompir od Vlade Dritana Abazovića, mi radimo na tom naslijeđenom problemu. I ova mjera će targetirati mnogo veći obuhvat, a uvažili smo i mišljenje građana. Ova odluka daje realno smanjenje cijena na preko 1000 artikala”, kazao je Spajić.

On je pojasnio da će trgovci imati osam dana da je sprovedu nakon što se ona objavi u Službenom listu.

“Bitno je da je Odluka donijeta do povećanja zarada u oktobru ove godine, da građani osjete benefite programa “Evropa sad 2”, a ne da ga pojedu trgovci. Dakle, građani će sa značajno nižim cijenama da dočekaju povećanje plata i na taj način će biti uvjereni da se standard povećava u kontinuitetu od oktobra pa do kraja mandata ove vlade u naredne tri godine”, istakao je Spajić.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak