Vlada odobrila EPCG 10 miliona eura kredita za finansiranje projekta “Solari 5000+”

Vlada je na juče održanoj 44. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, dala saglasnost na Predlog odluke o odobrenju direktnog dugoročnog kredita korisniku kredita „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić.

– Elektroprivreda je podnijela zahtjev Investiciono razvojnom fondu za direktni kredit u iznosu od 10 miliona eura za finansiranje projekta „Solari 5000+ 70MW“ koji podrazumijeva posredovanje u finansiranju, nabavci i puštanju u rad fotonaponskih sistema domaćinstvima i poslovnim subjektima u Crnoj Gori – saopšteno je iz Vlade.

Tim povodom, Investiciono-razvojni fond je donio Odluku o utvrđivanju predloga Odluke o odobrenju direktnog dugoročnog kredita korisniku kredita Elektroprivreda Cme Gore AD Nikšić u navedenom iznosu, na period otplate od 96 mjeseci (ne uključujući grace period), sa grace periodom 24 mjeseca i kamatnom stopom od 4,00 % na godišnjem nivou (proporcionalan sistem obračuna kamate).

– Projekat 5000+ je već počeo i instalisana je snaga od 11,268 kw. Takođe podaci pokazuju da je interesovanje veoma veliko sa prijavljenih preko 16.000 domaćinstava i pravnih lica. Vrijednost projekta može iznositi maksimalno 82 miliona eura i ukupna instalisana snaga može iznositi ukupno oko 70 MW – navode iz Vlade.

Imajući u vidu navedene razloge, te da se odobrenjem predmetnog kreditnog aranžmana obezbjeđuje kontinuitet u realizaciji već započetog projekta, koji ima za cilj orijentaciju na obnovljive izvore energije kao i umanjenje računa za električnu energiju krajnjim korisnicima, Kreditno-garanti odbor IRF CG A.D. je dao pozitivno mišljenje u vezi finansiranja predmetnog projekta.

Podijeli ovaj članak