BYD nastavlja širenje u inostranstvu

Vodeći kineski proizvođač automobila BYD pojačava napore da se proširi van Kine uprkos rastućim carinama na kineska električna vozila na Zapadu. Istovremeno bilježi izvanredne poslovne rezultate. U prvoj polovini godine uspio je povećati dobit za četvrtinu, a prihode za 16 odsto.

BYD, sa sjedištem u Shenzhenu i uvršten na berzu u Hong Kongu, najvažniji je proizvođač električnih vozila u Kini, prenosi francuska novinska agencija AFP.

U prvom polugodištu ove godine ostvario je 1,91 milijardu dolara čiste dobiti, što je 24,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prodaja na godišnjem nivou porasla je za 15,8 odsto na 42,3 milijarde dolara.

Rast je posljedica kontinuirane snažne potražnje za njegovim električnim automobilima u zemlji i inostranstvu.

Kineske vlasti planiraju da će do 2035. godine prodaja automobila u zemlji uglavnom biti ograničena na električna i hibridna vozila. U julu je udio prodaje ovih vozila u drugoj najvećoj ekonomiji svijeta već bio više od polovine.

U Kini je prodaja električnih vozila pokrenuta uz subvencije koje su istekle krajem 2022. godine.

EU tvrdi da kineske državne subvencije stavljaju kineske automobilske kompanije u nepravednu prednost, narušavaju konkurenciju i štete konkurentnosti evropskih proizvođača. Brisel je stoga tokom ljeta uveo privremene dodatne carine na kineska električna vozila. Prema revidiranom avgustovskom prijedlogu, one će iznositi 36,3 odsto, a u oktobru će, ukoliko ne bude dogovora s Pekingom, postati stalne.

U međuvremenu, u maju su SAD najavile povećanje carina na kineska električna vozila na 100 odsto, a iste visoke carine najavljene su u ponedjeljak i u Kanadi, gdje je Kina optužena da “ne igra po istim pravilima” u oblastima kao što su standardi zaštite životne sredine i rada u drugim zemljama.

Uprkos tome, BYD pojačava napore u širenju u inostranstvu i planira otvoriti fabrike u Mađarskoj i Turskoj.

Izvor: seebiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak