Uvećati konkurentnost crnogorske ekonomije

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i infrastrukturu Milun Zogović sastao se danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj koju su činili šef direktor kancelarije (EBRD) za Crnu Goru Remon Zakarija i glavni bankar Radoslav Ralević.

Današnji susret su iskoristili za razmijene stavove i mišljenja o mogućnostima daljeg proširivanja, i do sada uspješne i intenzivne saradnje u oblasti infrastructure, između ove međunarodne finansijske institucije sa Vladom Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su istakli značaj nastavka plodotvorne saradnje čiji rezultat je realizacija najznačajnih infrastrukturnih projekata u  Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na drugu dionicu auto-puta Bar- Boljari od Mateševa do Andrijevice. Obje strane su se saglasile da se prilikom realizacije infrastrukturnih projekata posebna pažnja mora posvetiti životnoj sredini i zaštiti interesa društvene zajednice.

„Vlada, EBRD i Monteput sarađuju na izradi detaljne procjene uticaja na životnu sredinu i društvo sa ciljem da se minimiziraju efekti izgradnje autoputa na lokalne zajednice. Projekat, između ostalog, daje prioritet očuvanju i unapređenju kvaliteta života, posebno za one koji žive u sjevernom regionu. U tom smislu želimo da uvjerimo ljude iz sela kroz koji prolazi autoput da se preduzimaju sve mjere za očuvanje njihovog kvaliteta života i zaštite životne sredine“, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku se razgovaralo i o implementaciji postojećih zajedničkih projekata te pripremi novih, poput rekonstrukcije pruge Golubovci – Bar i rešenja unapredjenja aerodroma Crne Gore.

Zajedničkim projektima koji će omogućiti povezivanje i regionalne integracije kroz širenje prekograničnih saobraćajnih veza zanačajno će se uvećati i konkurentnos crnogorske ekonomije.

Podijeli ovaj članak