Šta donosi iPhone 16 serija: Makro fotografija i 5x zum na svim modelima

Apple će svoju novu iPhone 16 seriju predstaviti početkom sljedećeg mjeseca, ali su informacije o specifikacijama kamera za sva četiri modela procurile uoči korporativne prezentacije.

iPhone 16 i iPhone 16 Plus će zadržati dvije kamere kao i njihovi prethodnici, ali ovog puta će biti vertikalno poravnate na poleđini uređaja.

Glavna kamera će ostati ista kao kod iPhone 15 i 15 Plus, sa 48 MP. Širokougaona kamera će dobiti brži otvor blende od f/2.2 (u poređenju sa f/2.4 na prošlogodišnjim modelima), što će poboljšati performanse pri slabom osvjetljenju, a navodno će po prvi put podržavati makro fotografiju na „običnim“ (ne-Pro) modelima.

iPhone 16 Pro i Pro Max će imati telefoto kameru sa 5x optičkim zumom, koja više neće biti ekskluzivna za veći model kao prošle godine.

Ova kamera će imati 12 MP sa otvorom blende od f/2.8. Glavna kamera na Pro modelima ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodnu generaciju, ali će ultrawide kamera dobiti značajno unapređenje.

Novi ultrawide senzor će imati 48 MP sa pikselskim binningom, što će omogućiti stvaranje efektivne veličine piksela od 1.4 mikrometra u binning režimu. Takođe, biće moguće snimanje ProRaw fotografija u 48 MP rezoluciji.

Apple takođe planira da doda novi format fotografija, JPEG-XL, dok će Pro modeli podržavati 3K video snimanje pri 120 fps sa Dolby Vision tehnologijom.

Sve četiri verzije iPhone 16 modela će imati novo dugme za snimanje koje će biti kapacitivno, što znači da neće fizički kliktati prilikom pritiska. Ovo dugme će moći da se koristi samo za aplikacije kamere, uključujući i one trećih strana.

Pored toga, dugme će imati osjetljivost na pritisak, što će omogućiti zaključavanje ekspozicije i fokusa prije potpunog pritiska za snimanje fotografije. Kapacitivno dugme će moći funkcionirati i kao tačped, omogućavajući pokrete poput zumiranja, dok će API omogućiti programerima trećih strana da integrišu dodatne funkcionalnosti.

Ova unapređenja kamera i funkcionalnosti ukazuju na to da Apple planira da dalje poboljša iskustvo korisnika kada je u pitanju mobilna fotografija, sa fokusom na fleksibilnost i dodatne mogućnosti za snimanje visokokvalitetnih fotografija i video sadržaja, piše GSM Arena.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak