U Poljskoj skraćuju radno vrijeme

Poljska Vlada premijera Donalda Tuska potvrdila da je će prije isteka svog mandata 2027. godine, izmijeniti Zakon o radu kako bi smanjila radno vrijeme u zemlji.

Za sada su na stolu dvije opcije – uvođenje četvorodnevne radne sedmice ili sedmosatnog radnog dana, javlja Reuters.

Četvorodnevna radna sedmica ima više pristalica i nju prema istraživanju platforme ClickMeeting podržava 70 odsto poslodavaca, prenosi Tanjug.

“Studije pokazuju da što duže radimo, sve smo više pod stresom i umorniji. Još jedan sat proveden na poslu ne znači nužno još jedan sat efikasnosti”, saopštila je poljska ministarka za porodicu, rad i socijalnu politiku, Agnješka Džiemianovič-Bok, koja je jedna od glavnih pristalica ove promjene.

Prema njenim riječima, zahtjev za smanjenjem radnog vremena, kako bi ljudi imali više vremena za porodicu, razvoj i odmor, “mora da se shvati ozbiljno”.

Sa druge strane, pojedini članovi Vlade Poljske izrazili su skepticizam i tvrde da uvođenje četvorodnevne radne sedmice nije pravo rješenje za zemlju koja je pogođena demografskom krizom.

Prema podacima Eurostata, Poljaci rade u prosjeku 40,5 sati sedmično, što je najduže u Evropskoj uniji (EU), poslije Grka. Prosjek u EU je 37,5 sati, a globalni prosjek je 34,2 sata.

Očekuje se da će rad na izmjenama i dopunama Zakona o radu dobiti zamah na jesen i možda će biti završen narednog proljeća, jer bi smanjenje radnog vremena moglo pomoći vladajućoj koaliciji u kampanji za predsjedničke izbore naredne godine, prenosi portal RTCG.

Podijeli ovaj članak