Analitičari: Cijene zlata bi mogle dosegnuti nove rekordne vrijednosti, zbog Indije

POTRAŽNJA za zlatom u Indiji tokom nadolazeće sezone hinduističkih festivala vjerovatno će ostati snažna, pa bi cijene zlata mogle dosegnuti nove rekordne nivoe, ocjenjuju analitičari.

Indija je smanjila carine na zlato uoči tih festivala, stoga se može očekivati jačanje potražnje u tom, drugom najvećem svjetskom potrošaču zlata. To bi moglo podstaći dodatni rast cijena zlata u svijetu, koje su prošle sedmice dosegle rekordne nivoe.

„Smanjenje carina najviše ide u korist potrošača“, rekao je izvršni direktor indijskog poslovanja Svjetskog vijeća za zlato, Sachin Jain.

Kupovina poluga se smatra isplativijom prema kraju godine Indija je u julu smanjila uvozne carine na zlato sa 15 na šest posto, s ciljem suzbijanja krijumčarenja. Jain je kazao da će potražnja tokom nadolazeće sezone festivala biti vrlo velika.

Potražnja za zlatom u Indiji obično jača prema kraju godine, što se podudara s tradicionalnom sezonom vjenčanja i velikim festivalima, uključujući Diwali i Dusherru, kada se kupovina poluga smatra isplativijom.

Otkako su carine u Indiji smanjene, cijene u maloprodaji su pale, a potražnja je porasla. Čini se da će se taj trend nastaviti i u narednim mjesecima, rekao je izvršni direktor odjela za nakit u Titanu, Ajoy Chawla. „Smanjenje carina promijenilo je raspoloženje među potrošačima koji su odgađali kupovinu zbog rasta cijena.“

Globalne cijene prošle su sedmice dosegnule rekordni nivo, ali domaće cijene u Indiji su u ponedjeljak iznosile oko 71.800 rupija (765 eura) za 10 grama, ispod rekordnog julskoj nivoa od 74.731 rupija.

Smanjenje carina promijenilo je raspoloženje među potrošačima koji su odgađali kupovinu zbog rasta cijena, kažu analitičari.

Cijene zlata mogle su dosegnuti novi rekordni nivo iznad 80.000 rupija da nije došlo do smanjenja carina, no sada se trguje ispod tog nivoa, a to će vjerovatno povećati potražnju sljedećeg mjeseca zbog festivala Onam, zaključuju oni.

Cijena zlata na svjetskom tržištu dostigla je prošle sedmice rekordni nivo od 2550 dolara po unci.

(Hina.hr)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak