Grupa Triglav ostvarila šest puta veću neto dobit u prvom polugodištu 2024.

Grupa Triglav je u prvoj polovini 2024. godine zabilježila solidne poslovne rezultate uprkos izazovima na tržištu. Ukupan obim poslovanja dostigao je 942,9 miliona eura, što predstavlja pad od dva odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, kada se uzme u obzir efekat ukidanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, zabilježen je rast od devet posto, navodi se u saopštenju.

Poslovni rezultat prije oporezivanja iznosio je 89,5 miliona eura, što je značajan skok u odnosu na prošlogodišnjih 12,1 miliona eura, dok je neto poslovni rezultat dosegao 75,4 miliona eura, u poređenju sa 11,4 miliona eura iz istog perioda prošle godine.

Kako navodi Triglav, ovi rezultati su prvenstveno postignuti zahvaljujući osiguravajućem dijelu poslovanja, posebno segmentu imovine, koji je ostvario 52,2 miliona eura, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu.

Grupa Triglav bilježi rast na međunarodnim tržištima, gdje je premija porasla za 16 odsto, dok je tržišni udio van Slovenije povećan na 20,6 posto. U Adria regiji, premija je porasla za sedam posto, dok je udio premija iz Slovenije pao na 57,9 podsto, što ukazuje na uspješno širenje poslovanja na drugim tržištima.

Štetni dio poslovanja pokazao je povoljne rezultate, s obračunatim štetama od 287,3 miliona eura, što je pad od 34 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ta smanjenja su uglavnom rezultat ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, kao i smanjenja šteta u segmentima imovine i zdravlja, navodi Grupa. Procijenjena vrijednost šteta iz masovnih prirodnih događaja iznosila je 10 miliona eura, što je u skladu sa prosjekom prethodnih godina.

Operativni troškovi Grupe porasli su za četiri odsto na 214,6 miliona eura, pri čemu su najveći dio činili troškovi rada, dok su troškovi pribavljanja osiguranja zabilježili rast od 18 posto, uglavnom zbog većeg obima poslovanja na međunarodnim tržištima.

Kombinovani omjer imovine i zdravlja u prvom polugodištu iznosio je povoljnih 90,6 odsto, što predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 102 odsto. To poboljšanje rezultat je povećanog obima poslovanja i uspješnih mjera upravljanja rizicima.

Grupa Triglav ostaje finansijski stabilna s ukupnim sredstvima u upravljanju od 5,3293 milijarde eura, što je 10 odsto više u odnosu na kraj 2023. godine. Kreditni rejting A potvrđuje stabilnost Grupe, a nova podređena obveznica uspješno emitovana početkom jula dodatno je ojačala finansijsku poziciju.

Na hrvatskom tržištu, Triglav osiguranje ostvarilo je 49,1 milion eura premije, zadržavajući osmu poziciju sa 4,7-postotnim tržišnim udjelom. Uspješno su implementirani novi proizvodi imovinskih osiguranja i uveden ISO 50001 sertifikat za energetsku efikasnost, čime je Društvo dodatno ojačalo svoju poziciju na tržištu – prenosi Bloomberg Adria.

Podijeli ovaj članak