Jedino „Crnagoraput“ želi da radi bulevar na Starom aerodromu

Crnogorsko preduzeće “Crnagoraput” jedino se prijavilo na javni poziv za nastavak izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića u podgoričkom naselju Stari aerodrom, kazao je “Vijestima” vršilac dužnosti (v.d.) Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić.

Kako je kazao, vrijednost nabavke za izvođenje inženjerskih i građevinskih radova je oko četiri miliona eura sa PDV-om.

“Preduzeće ‘Crnagoraput’ javilo se sa ponudom koja iznosi 3.697.155 eura sa PDV-om. Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice će, u roku od deset dana, donijeti odluku o ispravnosti ponude. Ako bude donijeto pozitivno mišljenje, ‘Crnagoraput’ moraće da pribavi dokumentaciju koja se traži javnim pozivom”, objasnio je Senić.

Dodao je da dokumentacija, pored ostalog, mora da bude u potpunosti ispravna i “potrebno je da nema smetnji, poput poreskog duga”.

“Nastojaćemo da krenemo u realizaciju projekta što prije, ali dosta toga zavisi od toga kada ćemo dobiti dokumentaciju od nadležnih službi. Ovaj projekat je prioritet Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice. Nastojaćemo da ga završimo u roku od sedam mjeseci”, kazao je Senić, uz podsjećanje da javni poziv završen juče otvaranjem ponuda.

Kako je dodao, na tender za nastavak izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića “nije se mogao svako javiti”.

“U pitanju je ozbiljan poziv. Mogla su se javiti samo ozbiljna preduzeća koja su do kraja mogla da iznesu zadati projekat”, rekao je Senić.

Izgradnja Bulevara Veljka Vlahovića u naselju Stari aerodrom, u Podgorici, počela je krajem oktobra 2020. godine, kada je za taj posao angažovana firma “Tehnoput”.

Kako je bilo planirano trebalo je da radovi na izgradnji 1.876 metara dugog bulevara budu završeni 25. aprila 2023. godine. Sa “Tehnoputem” je tada potpisan ugovor vrijedan 4,59 miliona eura s PDV-om.

Radovi, međutim, nisu završeni, a ranije su iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice kazali da je razlog tome neredovno plaćanje, korona kriza i poremećaji na tržištu.

“Tehnoputu” je, prema ugovoru, trebalo da bude uplaćeno 700 hiljada u toku 2020. godine, a preostali iznos u naredne četiri godine, u skladu s odobrenim budžetom.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, ugovor sa firmom “Tehnoput”, raskinut je početkom februara 2024, a iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice nedavno su TV “Vijesti” kazali da je Agencija aktivirala bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od 616 hiljada i činidbene garancije od 142 hiljade eura.

“Mi taj novac tražimo da se vrati, ako banka ne bude vratila taj novac zato što je dala garancije, naravno uslijediće tužbe”, rekao je početkom juna Senić.

Prema javnom pozivu za nastavak izgradnje Bulevara Veljka Vlahovića, ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 180, niti duži od 210 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak