Wall Street: Dow Jones na rekordu, tehnološki sektor spustio S&P i Nasdaq

Dow Jones Industrial Average zatvorio je u ponedjeljak na rekordno visokom nivou dok su se ulagači pokušavali pomjeriti od oštre rasprodaje ranije ovog mjeseca.

Indeks 30 akcija zatvorio je sa 65,44 poena, ili 0,16%, na 41.240,52. Ranije tokom dana popeo se za više od 200 poena, ili 0,6%, kako bi postavio novi unutardnevni rekord, a zatim se povukao s tog nivoa. S&P 500 pao je 0,32% na 5.616,84, dok je Nasdaq Composite potonuo 0,85% i završio dan na 17.725,76.

Takođe se činilo da trgovci napuštaju tehnologiju u korist drugih oblasti tržišta. Energetski sektor S&P 500 porastao je više od 1%, dok je tehnološki pao 1%.

Nvidia je zaključila s padom od 2,3% uoči izvještaja o zaradi koji treba biti objavljen u srijedu poslijepodne, događaja koji trgovci smatraju ključnim za tržište i entuzijazam prema vještačkoj inteligenciji koji je pokrenuo ovaj bikovski trend. Ostale akcije čipova, kao što su Broadcom i Micron, takođe su pale.

“Mislim da postoji mala zabrinutost u tehnološkom sektoru oko predstojeće Nvidijine zarade,” rekao je analitičar Bairda Ross Mayfield za CNBC.

“Tržište je u prilično zdravom položaju, ali zaista je teško ostvariti veliki napredak ako tehnologija zaostaje – jednostavno ima preveliku težinu u indeksu – a trenutno se ponaša kao zaostatak.”

Tržište je počelo avgust pod pritiskom, budući da su zabrinutosti oko moguće recesije i opuštanje popularne trgovine hedge fondova povezane s japanskim jenom povukle akcije sa njihovih rekordnih nivoa. S&P 500 izgubio je 3% 5. avgusta, što je njegov najveći jednodnevni gubitak od 2022. godine. Dow je takođe imao najgoru rasprodaju u otprilike dvije godine tog dana, pao je za više od 1000 poena.

Od tada su, međutim, očekivanja nižih kamatnih stopa Federalnih rezervi i poboljšanje ekonomskih podataka SAD-a doveli do rasta akcija. S&P 500 porastao je 8% od 5. avgusta i bio je udaljen manje od 1% od svoje rekordne visine postavljene sredinom jula, dok je Dow skočio više od 6%. Oporavak se proširio na šire tržište, a Russell 2000 s malom kapitalizacijom takođe je porastao nakon Powellovih komentara.

Izvor: seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak