Norveški državni penzioni fond ulaže milijardu dolara u obnovljivu energiju

Norveški državni penzioni fond saopštio je danas da će uložiti 900 miliona eura (1,01 milijardu dolara) u najnoviji fond za obnovljivu energiju investicione kompanije Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Norges Bank Investment Management (NBIM) je taj iznos namijenio petom CIP-ovom vodećem fondu CI V, koji ulaže u vjetroelektrane na moru i kopnu, solarne farme, mrežu i distribuciju, kao i skladištenje, navodi se u saopštenju najvećeg svjetskog državnog imovinskog fonda.

Norveški penzioni fond, čija imovina iznosi 1700 milijardi dolara, ulaže prihode od norveške naftne i gasne industrije u globalne akcije, fiksne prihode, nekretnine i sredstva za obnovljivu energiju. “Sporazum će omogućiti dalja ulaganja i izloženost drugim dijelovima lanca vrijednosti, kao i priliku za nastavak izgradnje znanja i iskustva na novim tržištima i tehnologijama”, objavio je NBIM.

CIP očekuje da će završiti prikupljanje sredstava za zeleni fond CI V iznad ciljane vrijednosti fonda od 12 milijardi eura. Do juna prošle godine, taj fond je dostigao 5,6 milijardi eura.

“Ovakvim usmjerenjem naglašava se naša sposobnost pružanja atraktivnih povrata prilagođenih riziku, uz pružanje čiste, pristupačne energije i stvaranje lokalnog rasta te otvaranje radnih mjesta, privlačna najvećim i najambicioznijim svjetskim investitorima”, stoji u saopštenju CIP-a.

Ulaganja će biti ravnomjerno podijeljena na tri regije – Sjevernu Ameriku, zapadnu Evropu i razvijene zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji, prenosi Seebiz.eu.

Podijeli ovaj članak