Iz Istanbula letovi na najviše svjetskih destinacija

Istanbul, Frankfurt i Pariz Charles de Gaulle su aerodromi koji nude veze s najviše svjetskih destinacija, prema istraživanju firme za analizu podataka iz vazduhoplovstva Cirium. Turski aerodrom zauzeo je prvo mjesto jer se iz njega može letjeti na 309 odredišta u 130 zemalja.

Iza turskog aerodroma slijede tri evropska. Na popisu 20 najpovezanijih aerodroma u prvoj polovici 2024. godine Frankfurt je zauzeo drugo mjesto s 296 veza, Charles de Gaulle treće s 282 veze, a amsterdamski aerodrom Schiphol četvrti s 270 veza.

Prvi američki aerodrom na listi je Chicago O’Hare koja s 270 veza dijeli četvrto mjesto sa Schipholom. Aerodrom u Dubaiju, koji je krajem juna ove godine nudila letove za 269 destinacija širom svijeta, zaostajala je samo jednu kariku, sažeo je istraživanje Ciriuma portal BTN, prenosi SEEbiz.

Sedmi je aerodrom u američkom Dallas Fort Worthu (261), a slijedi je Shanghai Pudong kao prvi aerodrom luka na listi. Nudi letove prema 243 odredišta. Deveto mjesto zauzelo je aerodrom Atlanta Hartsfield-Jackson (237), dok je rimski aerodrom Leonardo da Vinci Fiumicino zaokružila prvih deset s 234 veze.

Nijedan aerodrom u Ujedinjenom Kraljevstvu ne može se naći među prvih deset, budući da je londonski Heathrow pao s prošlogodišnjeg osmog na 12. mjesto ove godine s 221 destinacijom. To ga stavlja samo malo više od druge londonskog aerdoroma, Gatwicka (218).

Ciriumovo istraživanje pokazuje da se polovica od 20 najpovezanijih aerodroma u svijetu nalazi u Evropi. Po četiri su u Kini i SAD-u, a dva na Bliskom istoku, odnosno Dubai International u Dubaiju i Jeddah u Saudijskoj Arabiji.

Podijeli ovaj članak