Direktor Addika nakon pokušaja preuzimanja: “Uvjereni smo u naš poslovni model, nastavljamo našim putem”

Prvi čovjek Addiko banke Herbert Juranek u posljednjem pokušaju preuzimanja vidi potvrdu sebe i strateškog smjera banke.

Uvjereni smo u naš poslovni model i da možemo nastaviti našim putem – rekao je on u intervjuu za APA-u.

Velika slovenačka banka ponudila je dioničarima 22 eura po dionici – no do kraja perioda ponude samo je 36,39 odsto položeno kod agenta za plaćanje i poravnanje. Međutim, NLB je od početka ciljao na kvalifikovani većinski udio i minimalni prag prihvatljivosti od 75 odsto dionica, te je stoga na kraju bio daleko ispod svog cilja. Upravni odbor Addiko banke glasao je za prihvatanje NLB-ove ponude.

Juranek je “priznao” da do preuzimanja neće doći, barem za sada – NLB bi teoretski mogao da da novu ponudu nakon godinu dana. Rezultat je ocijenio “pokazom mišljenja vlasnika da će banka biti bolje pozicionirana ako nastavi po starom”, prenosi Indikator.ba.

– Potvrda našeg rada je i očito veliki interes za banku. Da nismo atraktivni kao kompanija, niko ne bi želio da preuzme banku.

Juranek je “smiren” za eventualne dalje ponude, a uprava svejedno želi “dosljedno da nastavi” dosadašnjim putem. Neuspjelo preuzimanje od slovenačke finansijske institucije nema uticaja na klijente.

Osim NLB-a, za glasačke dionice nedavno se prijavila i Agri Europe Cyprus, koja se pripisuje srpskom biznismenu Miodragu Kostiću. Ona je, kako je vidljivo iz izvještaja, svojom ponudom – rok je takođe tekao do prošlog petka – povećala svoj udio s 9,99 posto na 10,06 posto. Agri je dosta zaostao za deklarisanim ciljem ostvarivanja udjela od 27 odsto, ali je prelaskom praga postignut tzv. kvalifikovani udio, što pokreće postupak saglasnosti nadzornog tijela. Hoće li uspjeti da zadrži udio, zavisi od službenih saglasnosti.

Nejasno je i šta će biti sa trenutno zamrznutim dionicama srpskih Alta Paya i Diplomat Paya. Zajedno drže 19,62 posto Addika. ECB je nedavno suspendovao povezana glasačka prava jer grupa ulagača koja stoji iza kompanija nije prijavila svoje kvalifikovano učešće austrijskoj Upravi za finansijsko tržište (FMA). Ova se mjera primjenjuje sve dok ECB ne utvrdi da sticanje ovog udjela ne bi bilo zabranjeno austrijskim Zakonom o bankama, prenosi NIN.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak