Novi rast bitcoina, predviđa mu se rekord od oko 84.000 dolara u septembru

Cijena bitcoina skočila je na 65.000 američkih dolara u sinoćnjem terminskom trgovanju, što je prvi put poslije puno vremena da je dostigla ovaj nivo, dok se na spot tržištu stabilizirala iznad 64.000 dolara.

Ovaj značajan porast uslijedio je nakon najava Federalnih rezervi za skoro smanjenje kamatnih stopa. Pozitivna reakcija tržišta naglašava uticaj ovih izjava na bitcoin i širi sektor kriptovaluta, piše Coinmarketcap.

Najtrgovanija kriptovaluta mogla bi biti na rubu postizanja novih najviših vrijednosti svih vremena. Prema principu Eliotovog talasa u statistici, proboj preko granice od 62.000 dolara trebalo bi da signalizira novi rast kroz pet manjih talasa (amplituda) na krivi rasta, smatraju analitičari.

Eliotov princip pretpostavlja da se financijska tržišta kreću u ponavljajućim ciklusima, odnosno talasima koji uslovljavaju rast do prvog sljedećeg pada u prepoznatljivom nizu.

Sada se prognozira da bi bitcoin mogao da postigne vrijednost od 84.000 dolara do sredine septembra.

Svakako treba imati u vidu da je tržište kriptovaluta izrazito volatilno, u smislu da je sklono brzim usponima i padovima, bez obzira na ove navodne predvidljivosti, pa bi svako ulaganje u njih moralo da bude utemeljeno na osnovu najnovijih informacija o njihovom kratkoročnom kretanju.

Podijeli ovaj članak