Milatović: Zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

Ako želi da poveća standard svih građana, zašto Vlada umjesto redistribucije jednog dijela penzionih doprinosa prosto ne smanji stopu PDV-a, pitao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je istakao da bi niži PDV smanjio sve cijene i povećao kupovnu moć svih građana, kao i unaprijedio konkurentnost privrede i podstakao ekonomski rast.

“Pošto javna diskusija u vezi sa programom Evropa sad 2 ne postoji, postavljam još jedno pitanje Vladi (iako ni na prošlo nijesam dobio odgovor) – zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

Vlada je predložila povećanje prosječne neto zarade za 6% kroz smanjenje penzionih doprinosa. Predloženim smanjenjem doprinosa Vlada, bez javne rasprave i širih konsultacija, kao i bez saglasnosti socijalnih partnera, dovodi u pitanje penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti i koncept penzije kao ekonomske”, napisao je Milatović na društvenoj mreži X.

On je dodao da istovremeno, napravljeni minus u javnim finansijama Vlada namjerava kompenzovati povećanjem PDV-a i ostalih dažbina, na turizam, na vina, na onlajne trgovinu, na kulturu itd. što po Milatoviću dodatno doprinosi ionako nepodnošljivom rastu cijena.

“Naime, svjedoci smo da je rast cijena već potpuno pojeo najavljeno povećanje zarada, čime izostaju očekivani pozitivni efekti, za razliku od kreiranih rizika koji postaju sastavni dio penzionog sistema.

Ako se želi povećati standard svih građana zašto se umjesto redistribucije jednog dijela penzionih doprinosa, prosto ne smanji stopa PDV-a?”, pita se predsjednik Crne Gore.

On smatra da je logika ista, da bi manji porezi (ili doprinosi) stimulisali tražnju i ekonomsku aktivnost, negativni aspekti su više manje isti kao i u slučaju smanjenja doprinosa, međutim pozitivnih efekata u slučaju smanjenja PDV-a ima više.

“Niži PDV bi smanjio svecijene i povećao kupovnu moć svih građana (i zaposlenih, i penzionera, i studenata, i nezaposlenih…). Takođe, smanjenje PDV-a bi unaprijedilo konkurentnost privrede i podstaklo ekonomski rast. Ne znači da je ovaj predlog jedino rješenje, ali znam da je Crnoj Gori potrebna javna diskusija o ovoj i ostalim ekonomskim politikama, a ne njihovo brzopleto i netransparentno donošenje”, zaključio je Milatović.

Podijeli ovaj članak