Euro prema dolaru dostigao najviši nivo za 13 mjeseci

Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je oštro pala, pri čemu je kurs eura prema dolaru dostigao najviši nivo u 13 mjeseci jer je gotovo sigurno da će američki Fed u septembru smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice potonuo za 1,7 odsto, na 100,68 poena, što je najniži nivo u godinu dana. U isto vrijeme, kurs dolara prema euru pao je za 1,5 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1190 dolara, a u jednom trenutku je, po prvi put nakon 13 mjeseci, probio nivo od 1,12 dolara.

Američka valuta oslabila je i prema japanskom jenu, za 2,2 odsto, pa je njen kurs pao na 144,37 jena.

Pad dolarovog indeksa drugu sedmicu zaredom posljedica je uvjerenja investitora da će američka centralna banka na sjednici u septembru smanjiti ključne kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg pooštravanja monetarne politike.

Inflacija u SAD-u slabi iz mjeseca u mjesec, ekonomski rast se postepeno usporava, a tržište rada, pokazali su posljednji podaci, nije tako snažno kao što se mislilo.

Zbog toga je gotovo sigurno da će Fed narednog mjeseca početi popuštati monetarnu politiku. To je nagovijestio i predsjednik Feda, Jerome Powell, u svom govoru u petak na tradicionalnom skupu centralnih bankara u Jackson Holeu. “Došlo je vrijeme za prilagođavanje monetarne politike”, rekao je Powell.

“Inflacija značajno pada. Tržište rada više nije pregrijano, a ukupni uslovi su manje zategnuti nego što su bili prije pandemije. Lanci snabdijevanja su se normalizovali”, kazao je Powell.

Investitori su sada gotovo potpuno uvjereni da će Fed u septembru smanjiti kamatne stope za 0,25 postotnih poena. Postoje i oni koji smatraju da je moguć rez i za oštrijih 0,50 postotnih poena, prenosi Seebiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak