Rast indeksa nakon najave smanjenja kamatnih stopa u SAD-u

Foto: FB New York Stock Exchange

Ulagači su učvrstili opklade o tome koliko će duboko Federalne rezerve (Fed) smanjiti kamatne stope ove godine nakon što je predsjednik Fed-a Džerom Pauel rekao u petak da je “došlo vrijeme da se politika prilagodi”.

Pauel je istakao da će vrijeme i tempo smanjenja “zavisiti od pristiglih podataka”, ali tržišta su brzo prešla na punu cijenu u četiri smanjenja stope od 0,25% do kraja 2024. u petak nakon što je predsjednik Feda rekao da centralna banka ima “dovoljno prostora” manevrisati dok politika ulazi u sljedeću fazu.

“Trenutni nivo naše referentne stope daje nam dovoljno prostora da odgovorimo na sve rizike s kojima se možemo suočiti, uključujući rizik od nepoželjnog daljeg slabljenja uslova na tržištu rada”, rekao je Pauel.

Dionice su porasle nakon Pauelovog govora, s indeksom S&P 500 koji je porastao za više od 1%, a tehnološki bogat Nasdaq Composite za gotovo 1,5%. Dow Jones Industrial Average porastao je za oko 1,1%, ili više od 450 bodova, a Russell 2000 indeks male kapitalizacije osjetljiv na kamatne stope naglo je porastao, porastao je otprilike 3%.

Menadžer u Renaissance Macrou Nil Duta istakao je u bilješci klijentima da Pauel nije upotrijebio riječ “postupno” kad je govorio o smanjenju stopa kao što su to učinili neki drugi zvaničnici Feda posljednjih dana.

Ovo, ustvrdio je Duta, sugeriše da “Pauel ne uklanja mogućnost poduzimanja velikih poteza kako se politika prilagođava.”

Iako su preostala samo tri sastanka Fed-a do 2024, ostaje pitanje kada bi Fed snizio stope za 0,50% na jednom sastanku kako bi dostigao trenutna očekivanja ulagača od četiri smanjenja kamata ove godine.

Opklade da će veći potez doći u septembru neznatno su porasle u petak ujutro. Tržišta određuju cijene s vjerovatnošću od 36,5% da će Fed smanjiti za 50 baznih bodova do kraja sastanka u septembru, u odnosu na vjerovatnoću od 24% viđenu dan ranije, prema CME-ovom FedWatch alatu.

Ekonomisti tvrde da bi dalja slabost tržišta rada bila vjerovatan podsticaj za veće smanjenje u septembru. Julski izvještaj o zapošljavanju pokazalo je drugo najslabije mjesečno povećanje broja radnih mjesta od 2020. i najvišu stopu nezaposlenosti, 4,3%, u gotovo tri godine.

Pauel se u petak pozabavio ovim razvojem događaja, ističući da je zahlađenje vidljivo na tržištu rada “nepogrešivo” i da su rizici negativne strane mandata centralne banke za punu zaposlenost porasli.

“Čini se malo vjerovatnim da će tržište rada uskoro biti izvor povećanih inflatornih pritisaka”, rekao je Pauel. “Ne tražimo niti pozdravljamo dalje zahlađenje uslove na tržištu rada.”

Zamjenik glavnog ekonomiste Capital Economicsa za Sjevernu Ameriku Stiven Braun napisao je u bilješci klijentima da će slabi izvještaj o radnim mjestima u avgustu, koje će biti objavljen 6. septembra, biti vjerovatni katalizator za Fed da smanji za više od 25 baznih bodova na sljedećem sastanku.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak