Industrija i građevina mogli bi odvesti Evropu u tehničku recesiju

Očekuje se da će se kamatne stope smanjiti i u SAD-u i u Evropi u septembru, budući da su slabi ekonomski pokazatelji i pada inflacije središnjim bankama dali prostora za djelovanje.

U SAD-u, Fed će vjerovatno smanjiti kamatne stope za 25 baznih poena, što je gotovo zajamčeno, osim ako podaci za avgust ne budu iznenađujuće dobri. Slično, u Evropi ECB planira smanjiti kamatne stope za isti iznos. Ekonomski rast usporava se u obje regije, stvarajući potrebu za daljim mjerama za podsticanje ekonomske aktivnosti.

Iako su podaci o kompozitnom PMI indeksu u Evropi za avgust solidni, to ne umanjuje mogućnost daljeg smanjenja kamatnih stopa u oktobru. Olimpijske igre u Francuskoj mogle bi doprinijeti blagom poboljšanju ekonomskog rasta u trećem kvartalu, ali industrija i građevinarstvo u Evropi nastavljaju padati, povećavajući rizik od tehničke recesije, posebno u Njemačkoj.

U Njemačkoj je kompozitni PMI pao na 48,5 u avgustu, što je pad sa julskih 49,1 i ispod očekivanja, ukazujući na kontinuirane probleme u sektoru proizvodnje i usluga. PMI za proizvodnju pao je na 42,1, a PMI za usluge na 51,4, što ukazuje da se privatni sektor nastavlja smanjivati. Pad novih narudžbi i smanjenje zaposlenosti u industriji, te rast inflacije proizvodnih cijena dodatno potvrđuju pogoršanje ekonomskih prilika.

Uprkos ovim izazovima, Njemačka i dalje bilježi visoke trgovinske suficite. U junu 2024. Njemačka je ostvarila trgovinski suficit od 20,4 milijarde eura, što je znatno iznad dugoročnog prosjeka. U poređenju, u prvoj polovini 2024. Slovenija je zabilježila trgovinski deficit od približno 2,2 milijarde eura.

Njemačka tako zadržava snažan izvozni kapacitet, uprkos općenito lošijim ekonomskim pokazateljima, dok se Hrvatska i Slovenija suočavaju sa izazovima na području vanjske trgovine.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak