Generalni direktor Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Kopman u posjeti CBCG

U CBCG je održan sastanak guvernerke Centralne banke Crne Gore dr Irene Radović i njenih saradnika sa delegacijom Evropske komisije, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Gert Jan Kopman.

Tokom sastanka, guvernerka Radović je izrazila zahvalnost direktoru Kopmanu na kontinuiranoj podršci Evropske komisije kroz redovne dijaloge i brojne programe tehničke podrške. Poseban akcenat stavljen je na značaj ove podrške u postizanju visokog nivoa harmonizacije sa regulativom EU i unapređenja institucionalnog okvira CBCG, u skladu sa standardima i smjernicama Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB).

Guvernerka Radović je takođe ukazala na aktivnosti koje CBCG sprovodi u okviru priprema za konsolidaciju i organizacionu transformaciju institucije, stvarajući preduslove za buduće integrisanje u Eurosistem. Informisala je Kopmana o realizovanim i planiranim aktivnostima u pregovaračkim poglavljima koja su u nadležnosti CBCG (Poglavlje 4 – Sloboda kretanja kapitala, Poglavlje 9 – Finansijske usluge, i Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika) kako bi Crna Gora ispunila svoje obaveze u skladu sa dinamikom EU agende. U tom kontekstu, pohvaljen je i istaknut je značaj zajedničkog institucionalnog djelovanja CBCG, Vlade i Skupštine u dinamiziranju aktivnosti na planu usaglašavanja domaće regulative sa pravnom tekovinom EU.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je i predaja zvanične aplikacije za pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA). Pristupanje sistemu SEPA će predstavljati jedan od najvažnijih koraka ka daljem približavanju Crne Gore Evropskoj uniji i realizaciji Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije.

Gert Jan Kopman je pohvalio postignute rezultate CBCG i izrazio podršku Evropske komisije za ulazak Crne Gore u novu fazu pregovora, koja podrazumijeva otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja. U tom kontekstu posebno je podvukao značaj nezavisnosti Centralne banke Crne Gore kao temelja za očuvanje makroekonomske stabilnosti i uspješno sprovođenje sveobuhvatnih reformi. Prema njegovim riječima, nezavisnost CBCG je jedan od ključnih elementa u procesu zatvaranja ekonomskih poglavlja, jer osigurava transparentnost, odgovornost i povjerenje u finansijski sistem i predstavlja jedan od ključnih stubova na kojem se temelji dalji napredak Crne Gore na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Obje strane su se saglasile da je zajednička saradnja ključna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore. CBCG je ohrabrena da nastavi sa intenzivnim radom na ispunjenju svojih obaveza u predviđenim vremenskim okvirima, što će dodatno doprinijeti ispunjenju strateškog cilja Crne Gore – članstva u Evropskoj uniji.

 

Podijeli ovaj članak