Investitori očekuju da ECB nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa

Članovi Evropske centralne banke umanjili su zabrinutost da bi inflacija u eurozoni mogla ostati neprijatno visoka, navodeći u zapisniku sa julskog sastanka da su otvoreni za mogućnost smanjenja kamatnih stopa na njihovom narednom sastanku.

Pažljivo praćeni pokazatelji dugoročnih inflacionih očekivanja u Evropi dostigli su najniže nivoe u skoro dvije godine, što ukazuje na to da investitori vjeruju da centralne banke mogu nastaviti sa snižavanjem kamatnih stopa bez rizika od povećanja inflatornih pritisaka, prenosi Financial Times.

Takozvani petogodišnji inflacioni svop eurozone, mjera tržišne procjene rasta cijena u drugoj polovini naredne decenije, opao je ispod 2,1 procenta ove nedjelje, prvi put od oktobra 2022, sa više od 2,3 procenta prošlog mjeseca.

Zabrinutost oko inflacije se smanjila kako se investitori fokusiraju na globalne rizike od recesije, posebno nakon slabog izvještaja o američkom tržištu rada početkom avgusta, što je dovelo do značajne promjene u očekivanjima u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Inflaciona očekivanja u SAD su takođe opala posljednjih nedjelja, tržišta sada predviđaju prosječnu dugoročnu inflaciju od 2,4 procenta, u odnosu na 2,6 procenata u julu, podržana nedavnom izjavom Federalnih rezervi da dolazni podaci „povećavaju njihovo povjerenje“ da inflacija ide ka cilju od sva procenta.

Na julskoj sjednici, na kojoj je ECB zadržala svoju osnovnu kamatnu stopu na depozite na 3,75 procenata, raspravljalo se o tome da bi osnovni inflacioni pritisci mogli ostati postojani duže nego što se očekivalo, prenosi Biznis.rs.

Konačni inflacioni podaci za jul, objavljeni ove nedjelje, pokazali su da je osnovna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, iznosila 2,9 procenata, što je isto kao u maju i junu. Prema zapisniku sa julskog sastanka, objavljenom u četvrtak, zvaničnici su vjerovali da više vrijednosti osnovne inflacije u junu ne bi trebalo da ih odvrate od razmatranja ponovnog smanjenja kamatnih stopa u septembru.

 

Podijeli ovaj članak