Poljska i Mađarska prednjače u proizvodnji solarne energije

Proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana raste brže u srednjoistočnoj Evropi nego u drugim dijelovima kontinenta, uveliko premašujući stope rasta zabilježene u bogatijim i sunčanijim regijama.

Solarna proizvodnja u pet najvećih proizvođača te energije u srednjoistočnoj Evropi – Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj u prvih sedam mjeseci 2024. godine porasla je za 55 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Embera.

To je dvostruko više od evropskog prosjeka rasta u cjelini i znatno premašuje tempo koji je u istom periodu ostvarilo pet najvećih solarnih proizvođača u zapadnoj, južnoj i sjevernoj Evropi, prenosi Rojters.

Poljska i Mađarska daleko su najvažniji pokretači rasta proizvodnje solarne energije na području srednje i istočne Evrope. U prvih sedam mjeseci ove godine proizvodnja električne energije od sunca u Poljskoj je iznosila 11,3 teravat sati, dok je u Mađarskoj iznosila 5,8 teravat časova. To je za 33,3 odsto, odnosno za 47,7 odsto viša nego u istom periodu prošle godine.

Pet najvećih proizvođača solarne energije u regiji srednjoistočne Evrope povećalo je u ovoj godini proizvodnju za samo 10 odsto manje u odnosu na pet najvećih proizvođača solarne energije u zapadnoj Evropi – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i Švajcarskoj.

(Politika)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak