Spajić: EK prezentovala plan za nove investicije u Crnoj Gori

Foto: Vlada CG

Evropska komisija (EK) prezentovala je plan za nove investicije u Crnoj Gori, kazao je premijer Milojko Spajić nakon sastanka sa generalnim direktorom Generalnog direktorata EK za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Janom Kopmanom.

Tokom prvog dana posjete Crnoj Gori Kopman je predvodio delegaciju Evropske komisije koja je sa predstavnicima Vlade Crne Gore razgovarala o modelima za ubrzanje inovacija i privlačenje stranih investicija koje će dati podsticaj ekonomskom razvoju Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su ocijenili da fokus zajedničkih aktivnosti u narednom periodu mora biti u oblastima transporta, obnovljivih izvora energije, IT i poljoprivrede sa posebnim fokusom na privlačenje novih evropskih investitora u ovim sektorima.

-Potrebno je iskoristiti sve prednosti Crne Gore i što prije izraditi efikasniji sistem za privlačenje stranih investicija. Crna Gora je buduća čalnica Evropske unije. Mi želimo nekoliko stotina miliona investicija u vašu zemlju i to mora biti naš zajednički fokus- kazao je Kopman.

Premijer Milojko Spajić predstavio je reformske procese i upoznao sagovornike sa detaljima Fiskalne strategije koja će Crnu Goru učiniti konkurentnijom i poželjnijom investicionom destinacijom.
-Imamo jasan plan i želimo vidljive rezultate. Sa Evropskom unijom kao našim najznačajnijim partnerom naš uspijeh je zagarantovan- poručio je Spajić.

Tokom sastanka, kako je saopšteno, bilo je riječi i o izazovima koji su pred Crnom Gorom, te iskazana potreba za snažnije povezivanje privatnog i javnog sektora u cilju osnaživanja institucija sistema za efikasniju podršku privredi i ukupnom razvoju.

– Na sastanku je dogovorena organizacija zajedničke Investicione konferencije Crne Gore i Evropske unije tokom 2025. godine. Razgovori delegacije Evropske komisije i Vlade Crne Gore, kao je najavljeno, biće nastavljeni sjutra u Budvi- kazali su iz Vlade.

Podijeli ovaj članak