Za 480 kilometara trebaće nam preko osam milijardi

Crnoj Gori predstoji intenzivan investicioni ciklus, koji se ogleda u izgradnji 260 kilometara dionica auto-puta i 220 kilometara brzih saobraćajnica, kazao je premijer Milojko Spajić prije dva dana, govoreći o tri faze razvojnog plana Crne Gore koji Vlada planira da sprovede.

Investicija u putnu infrastrukturu koštaće nas, prema prvim procjenama, koje premijer nije javno iznio, ali ih je predstavio putem prezentacije prikazane na konferenciji za štampu (koju je dostavio medijima), 8 milijardi i 50 hiljada eura.

Kako je navedeno u prezentaciji, za 260 kilometara auto-puta Crna Gora će izdvojiti 4 milijarde 335 hiljada eura, a za brze ceste 3 milijarde 715 hiljada eura.

Premijer je objasnio da do završetka planirane putne mreže treba da pređemo 54 koraka, od kojih ćemo jedan dio završiti do kraja ove godine, a drugi do kraja 2025. i 2026.

– Iako su političari mnogo puta obećavali ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, do formiranja 44. Vlade nije postojalo nijedno idejno rješenje. Da bi se to sve ostvarilo, potrebno nam je pet do sedam godina. Svakoj zemlji je potrebno toliko. Do kraja 2030. godina gro ovih projekata biće završen. To je nešto što niko nije mogao da sanja. Ovaj investicioni ciklus koji Crna Gora doživljava neviđen je u Everopi od šezdesetih i sedamdesetih godina – istakao je Spajić.

On je naglasio da je iznos potrebnih finansijskih sredstava gruba procjena sveukupnih troškova i dodao da će konačni obračun za 280 kilometara auto-puta i brzih cesta biti poznat tek kada bude završeno svako od 18 idejnih rješenja, kada bude poznato koliko će biti dionica nove mreže puteva koji će povezivati jug sa sjeverom i istok sa zapadom države. Ekonomski analitičar Mirza Mulešković kaže za „Dan“ da je ulaganje u infrastrukturne projekte uvijek dobro, ali je takođe potrebno znati na koji način će zaduženje biti vraćano.

– Nešto od ovoga biće plaćeno grantovima, a nešto zaduživanjem. Ono što je problematično jeste da Crna Gora sljedeće godine mora da vrati milijardu eura, tako da se dugovi nagomilavaju. Realno je da će Vlada da se zadužuje za putnu infrastrukturu – kazao je Mulešković.

Kako je dodao, bez jačanja ekonomije nećemo moći da servisiramo ulaganja u infrastrukturu, jer su to dugoročne investicije i u početku nam se neće isplatiti.

– Uvijek se mora voditi računa o likvidnosti države. U prethodne četiri godine zadužili smo se dvije milijarde, a da naredne godine predstoji nam i zaduživanje za vraćanje starih dugova – ukazao je Mulešković.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak