SKB i Nova KBM od danas i zvanično kao OTP u Sloveniji

Pravno spajanje SKB i Nove KBM banke, koje su u vlasništvu mađarske OTP grupe, bit će dovršeno danas.

U petak će zaživjeti pripojena OTP banka čije će sjedište biti u Ljubljani. U međuvremenu, operativno spajanje biće provedeno do 2. septembra. Za klijente SKB-a očekuju se neke promjene.

Nakon pravnog spajanja slijede posljednji koraci operativnog spajanja dviju bankarskih institucija. Kako bi se osiguralo jedinstveno poslovanje i ponuda pripojene banke, biće potrebno i objediniti informacijsku podršku. Ovaj proces će se odvijati od 30. kolovoza u 12 sati do 2. septembra u 8 sati ujutro. Za to vrijeme neće biti dostupne sve usluge ovih banaka, o čemu su banke već obavijestile svoje klijente.

Završetkom operativnog pripajanja ništa se neće promijeniti za klijente Nove KBM od prvog radnog dana u septembru. Biće promjena za klijente SKB banke.

Proces spajanja Nove KBM i SKB banke traje od februara prošle godine, kada je OTP grupa dovršila kupnju Nove KBM. Prije toga je krajem 2019. ušla na slovensko tržište kupovinom SKB banke.

Uključujući pristup bankarskim uslugama u poštanskim kancelarijama u Sloveniji, združena banka će imati ukupno više od 900 bankovnih mjesta. Prema bilančnoj ukupnoj vrijednosti dosegnut će udio nešto manji od 30%, dok će tržišni udio NLB Grupe u Sloveniji biti nešto veći od 30%. Sada će na bankarskom tržištu biti dva izrazito velika igrača, svi ostali bit će znatno manji, prneosi Seebiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak