Otkrijte tajne funkcije vašeg automobila: Kako aktivirati i koristiti inženjerski mod

Moderni automobili nude skrivene funkcije. Objašnjavamo kako možete pronaći inženjerski način rada u svom automobilu i na šta bi trebalo da obratite pažnju kada ga koristite.

Mnogi vozači misle da znaju sve o svom vozilu. Ali čak i ako mislite da znate svaki dugme i svaku funkciju, vaš automobil još uvijek može imati nekoliko iznenađenja. Moderna vozila često imaju skriveni servisni meni, tzv. inženjerski mod ili tehnički mod. Taj meni prvenstveno je namijenjen tehničarima i omogućava pristup naprednim karakteristikama, podešavanjima i dijagnostičkim informacijama koje nisu dostupne u normalnom meniju vozila.

Šta stoji iza inženjerskog načina rada?

Inženjerski način rada omogućava dublji uvid u tehničke detalje vozila. Te karakteristike obično nisu namijenjene svakodnevnoj upotrebi i stoga ih treba koristiti s oprezom. Sljedeće funkcije mogu se uključiti u inženjerski način rada:

  • Dijagnostički podaci: Ovdje dobijate podatke u stvarnom vremenu o podacima senzora, temperaturnim vrijednostima, naponima i drugim parametrima vozila.
  • Kodovi grešaka: Možete pročitati kodove grešaka (DTC, dijagnostički kodovi kvarova) koji ukazuju na probleme u vozilu i tako vam pomoći u rješavanju problema.
  • Testne funkcije: Način rada omogućava direktno testiranje određenih komponenti vozila, poput sistema osvjetljenja, klimatizacije ili audio izlaza.
  • Informacije o softveru: Pregledajte verzije softvera i nivoe firmvera raznih upravljačkih uređaja u vozilu.
  • Posebne postavke: U zavisnosti od modela vozila, tu također možete izvršiti podešavanja koja nisu dostupna u normalnom meniju.

Kako ulazite u inženjerski način rada?

Pristup inženjerskom načinu rada razlikuje se u zavisnosti od proizvođača i modela vozila. Stoga je moguće da vaš automobil ne podržava ovu funkciju ili da je potrebno pristupiti na drugačiji način. U pravilu se skriveni meni aktivira posebnom kombinacijom tastera ili određenim nizom radnji. Evo nekoliko primjera kako možete aktivirati inženjerski način rada kod različitih proizvođača vozila:

  • BMW
    Na mnogim BMW modelima, skrivenom meniju može se pristupiti pritiskom i držanjem tastera za resetovanje brojača kilometara dok je kontakt uključen. Neki modeli umjesto toga zahtijevaju da pritisnete dugme za pokretanje tri puta uzastopce bez korištenja kočnice ili kvačila.
  • Mercedes Benz
    U vozilima marke Mercedes, meni se može otvoriti pritiskom na dva određena tastera (kao što su “Prekini vezu” i “OK” na upravljaču) istovremeno dok je kontakt uključen. Na primjer, detaljna uputstva pokazuju da treba da okrenete ključ za paljenje u položaj 1, a zatim držite pritisnute tastere “Prekini”, “1” i “Račun” do deset sekundi dok se ne otvori inženjerski meni.
  • Audi
    Audi vozila često nude pristup inženjerskom načinu rada putem MMI sistema ili automatske kontrole klime. Uobičajena metoda je istovremeno pritisnuti i držati tastere Navi/Map i Radio.
  • Volkswagen
    Kod Volkswagena se inženjerski način rada može aktivirati držanjem dugmeta menija ili pritiskanjem dugmadi menija i klime u isto vrijeme (ili alternativno dugme za postavljanje ili automobil).

Fenix-magazin

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak