Država traži model za nadoknadu akciza trgovcima goriva

Troškove markiranja naftnih derivata, koje je uvršteno u Fiskalnu strategiju, snosiće naftne kompanije, saopšteno je za „Dan“ iz Ministarstva rudarstva, nafte i gasa.

Međutim, kako se navodi iz tog resora, država će zbog biznis barijera trgovcima naftnim derivatima nadoknaditi troškove markiranja.

– Što se tiče uticaja programa markiranja na cijenu naftnih derivata, predviđeno je da istu snosne naftne kompanije, ali je neophodno radi suzbijanja biznis barijera privrednicima u sektoru trgovine naftnim derivatima, nadoknaditi navedeni trošak. Primjera radi, markiranje goriva u Republici Srbiji košta 0.0027 eura po litru naftnog derivata na koji se kontrola vrši i ovaj iznos plaćaju naftne kompanije konzorcijumu koji sprovodi program markiranja, ali se isti iznos posledično odražava na cijenu derivata koju plaćaju krajnji korisnici – navode iz resora rudarstva, nafte i gasa na čijem je čelu ministar Admir Šahmanović.

U cilju bolje kontrole prometa naftnih derivata – motornog benzina, gasnih ulja i tečnog naftnog gasa i biogoriva, na tržištu Crne Gore, sa startom Fiskalne strategije počinje i markiranje tečnih goriva naftnog porijekla i biogoriva jedinjenjem na bazi nanotehnologije. To je saopštio za „Dan“ iz Ministarstva rudarstva, nafte i gasa.

Kako navode iz Ministarstva, markiranje tečnih goriva dio je strategije za suzbijanje nelegalne trgovine kao i generisanje novih prihoda po osnovu akcize.

U Ministarstvu očekuju i da markiranje tečnih derivata nafte „dodatno doprinese jačanju kontrolnih mehanizama kod prometa gorivom, a koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta goriva, odnosno sprečavanje nepravilnosti i zloupotreba kod prometa gorivom“.

Regulatorni okvir za uspostavljanje programa markiranja planiran je izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koji predviđa i precizan model uspostavljanja navedenog mehanizma, kontrole procesa i naplate usluge markiranja.

Koji će model biti uspostavljen u Crnoj Gori biće definisano u narednom periodu, ističu iz Ministarstva.

Jasno je da ova odluka, to jest najbolja rješenja za impementaciju moraju biti pažljivo razmotrena i to na međuresornom nivou, tu mislimo na ostale institucije, Ministarstvo finansija, Uprava carina, Poreska uprava uz naravno konačnu saglasnost Vlade Crne Gore – zaključuju u Ministarstvu rudarstva, nafte i gasa.

Poresko disciplinovanje svih učesnika u prometu

– Propisivanjem obaveze obilježavanja goriva posebnom supstancom, koja ne utiče na kvalitet goriva, a koja bi prilikom kontrole identifikovala da li gorivo potiče iz nelegalnog prometa, obezbijediće se povećanje budžetskih prihoda kroz efikasniju naplatu akcizne dažbine po osnovu prometa tečnih goriva i biogoriva. Implementacijom ovog rješenja omogućiće se dodatna kontrola tečnog goriva naftnog porijekla i biogoriva u svakoj fazi prometa, što će doprinijeti sprečavanju nelojalne konkurencije i jačanju poreske discipline od strane učesnika u prometu – navode iz Ministarstva rudarstva, nafte i gasa.

Podijeli ovaj članak