Transfer bogatstva: Bumeri prodaju biznise milenijalcima

Kada čujete riječ “startup”, možda pomislite na milione preduzetnika koji su posljednjih godina osnovali nove biznise. Međutim, većinom su to slobodnjaci, izvođači i ljudi sa stalnim poslovima koji mogu da uključe i neku sporednu djelatnost. Prava startup priča tiho se odvija na drugom mjestu: trilioni dolara bogatstva polako se prenose na mlađu generaciju putem boomera koji prodaju svoje poslove onima koji žele da izgrade sopstveni biznis.

Prema novom izvještaju sa BizBuySell-a, sajta za posredovanje i istraživanje poslovanja, broj malih preduzeća koja se prodaju ne samo da se vratio na nivo prije pandemije, već brzo raste. Tržište za buduće preduzetnike je u ekspanziji. Vlasnici preduzeća koji su prodali svoje firme u drugom kvartalu ove godine dobijaju 20% više cijene nego oni koji su prodali svoje firme u isto vrijeme prošle godine.

Boomeri prodaju svoje poslove velikom brzinom i tek su počeli. Ovo ne bi trebalo da bude veliko iznenađenje. Prema podacima Američke uprave za male biznise, više od polovine vlasnika malih preduzeća u zemlji starije je od 50 godina, a oko 21% američke populacije rođeno je prije 1964. godine. Do februara 2024. godine, prema jednoj studiji, baby boomeri su posjedovali oko 51% privatnih preduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama, što je oko 3 miliona preduzeća vrijednih 10 triliona dolara.

„Stvarnost je da 10.000 baby boomera odlazi u penziju svakog dana i to je vjerovatno najvažniji element koji pokreće tržište naprijed“, kaže BizBuySell.

Starost nije jedini faktor koji pokreće ovaj transfer bogatstva. Ekonomski, poreski i politički faktori su također dio jednačine.

Prodaja preduzeća je jaka uprkos tome što su kamatne stope na najvišem nivou u posljednjih 20 godina. To je zato što sve veći broj transakcija finansiraju sami prodavci, dok su drugi kupci postali iskusniji i vještiji sa tehnologijom za bolju analizu povrata investicija i usklađivanje svojih brojki kako se ukupna ekonomija zemlje oporavila od pandemije. Mnogi posrednici u poslovanju predviđaju da će potražnja značajno porasti kada kamatne stope padnu, što se očekuje negdje ove godine. Prema BizBuySell-u, 24% kupaca biznisa kaže da čekaju pad kamatnih stopa prije nego što izvrše kupovinu, prenosi Guardian.

Stope poreza na kapitalnu dobit – koje su u prosjeku 20% – i dalje su istorijski niske. Izuzeci od poreza na nasljedstvo za prenos bogatstva na mlađe generacije su na najvišim nivoima u skorijoj historiji, kao rezultat Zakona o smanjenju poreza iz 2017. godine. Ali ovi faktori bi se mogli promijeniti u zavisnosti od rezultata izbora u novembru. U takvim okolnostima, mnogi moji klijenti koji žele da minimiziraju porez na prodaju biznisa imali bi podsticaj da te transakcije izvrše što prije.

Pa kome bi oni prodali? Milenijalcima, naravno!

Ovo je generacija koja se obično smatra rođenom između 1981. i 1996. godine, i sada su u prosječnom starosnom rasponu onih koji obično započinju biznis, prema izvještaju Harvard Business Review-a. Pored preduzetničkih snova, oštre realnosti inflacije, nesigurnosti korporativnih poslova i nestabilnosti berze navode mnoge kupce da traže stabilnija mjesta za svoj novac, a posjedovanje biznisa pruža taj nivo kontrole. I – za razliku od generacije Z, koja uglavnom još stiče iskustvo u poslovnom svijetu – ova generacija je odradila svoje vrijeme i ima novac za trošenje.

BizBuySell izvještava da se 35% današnjih kupaca identifikuje kao “korporativni izbjeglice” koji žele da napuste “korporativnu Ameriku zbog nezavisnosti vlasništva nad malim biznisom”.

„Vidim više mlađe demografske grupe koja se interesuje za vlasništvo nad biznisom nego prethodnih godina“, rekao je Emmet Apolinario iz Ohio Business Advisors-a. „Tržište je preplavljeno preduzetnicima koji su zainteresovani za kupovinu biznisa uprkos kamatnim stopama.“

Sledeća startup prilika nije Uber, Airbnb ili OpenAI. Prave startup prilike su u kupovini i ostavljanju ličnog pečata na postojećim proizvodnim ili uslužnim preduzećima. Mnogi mlađi preduzetnici to shvataju. Očekujem da će mnogi drugi učiniti isto u narednih nekoliko godina.

Podijeli ovaj članak