Koje će investicije imati najviše koristi od snižavanja kamatnih stopa?

Photo Credit: NYSE

Podaci o julskoj CPI indeksu, odnosno američkoj inflaciji, nastavljaju povoljan niz podataka koje američka centralna banka (Fed) želi vidjeti prije ublažavanja monetarne politike.

Julski CPI porastao je 0,2%, u skladu s očekivanjima. Cijene osnovnih usluga bez najamnina porasle su za 0,21%, što ukazuje na održivo smanjenje cijena. Predviđanja ukazuju na daljnje smanjenje inflacije, što će Fed-u omogućiti da počne snižavati kamatne stope.

U Njemačkoj je ZEW indeks očekivanja investitora pao na 19,2 sa 41,8 u julu, znatno ispod očekivanja. Indeks trenutnih uslova pao je na -77,3 sa -68,9 u julu. Do pada je došlo zbog povećane volatilnosti usljed slabog izveštaja o zapošljavanju u SAD-u i pada japanskih akcija. Iako su se tržišta smirila, potencijalna volatilnost i dalje je velika. Sljedeći veliki test za sentiment u eurozoni biće izvještaj o zaposlenosti u SAD-u te makroekonomski i ekonomski pokazatelji za avgust.

Inflacija u Francuskoj dostigla je 2,3% na godišnjem nivou u julu, u skladu s očekivanjima. Indeks HICP porastao je na 2,7% sa 2,5% u junu, malo iznad očekivanja. Glavni faktor bio je skok inflacije energenata na 8,5%, uglavnom zbog povećanja cijena gasa. Temeljna inflacija pala je na 1,5%, a inflacija usluga na 2,6%, što je ohrabrujuće za ECB.

Indeks proizvođačkih cijena u SAD-u (PPI) porastao je 0,1%, ispod očekivanja od 0,2%. Temeljni PPI indeks ostao je nepromijenjen, takođe ispod očekivanja od 0,2%. Ovi podaci sugeriraju da se cene stabilizuju, što bi Fed-u moglo omogućiti da počne ublažavati politiku u septembru. Kinesko gospodarstvo već mjesecima pokazuje znakove slabosti, posebno u uslužnom sektoru. Uprkos tome, zabrinutost oko Kine nije izazvala veće šokove na tržištima, dok je zabrinutost oko SAD-a snažno uticala na globalna tržišta.

Američko potrošačko tržište najveće je na svijetu, pa slabiji rast u SAD-u utiče na cijelu globalnu ekonomiju, dok slabiji rast u Kini uglavnom pogađa zemlje koje izvoze u Kinu. Uprkos naporima Kine da internacionalizuje renminbi, većina prekograničnih transakcija još uvjek se obavlja u dolarima, što znači da promene u politici Feda utiču na tržišta širom svijeta. Iako je Kina važna, SAD ostaje najuticajniji na globalnim tržištima u vrijeme rastuće geopolitičke konkurencije, prenosi SEEbiz.eu.

Generalno, za očekivati je period sinkronog smanjenja kamatnih stopa s obe strane Atlantika, od čega će najviše koristi imati ulaganja s najdužim trajanjem. Trajanje je finansijski pokazatelj koji mjeri osjetljivost vrednosti obveznice na promjene kamatnih stopa. Što je duže trajanje, to je obveznica osetljivija na promene kamatnih stopa. Iako se trajanje obično primenjuje na obveznice, može se primijeniti i šire na akcije, posebno one koje obećavaju visoke buduće novčane tokove.

Najviše bi koristi trebala imati ulaganja s najvećim rokom trajanja, poput tehnoloških akcija (Microsoft, Google, Nvidia) i dugoročnih državnih obveznica, koje se mogu kupiti putem ETF fondova (ETF IS05 za evropske i ETF TLT za američke obveznice). ETF-ovi se razlikuju od zajedničkih fondova uglavnom zbog znatno nižih troškova upravljanja i obično boljeg prinosa. Osim toga, ETF-ovi su obično likvidniji od zajedničkih fondova. Trgovanje ETF-om odvija se putem računa za trgovinu koje fizičke ili pravne osobe otvaraju pri brokerskim kućama, ili putem individualne usluge upravljanja imovinom (IUP), koju takođe nude brokerske kuće, ili putem štednih proizvoda brokerskih kuća.

Podijeli ovaj članak