NLB: Nije uspjelo preuzimanje Addiko banke, prag od 75 odsto bio previsok

NLB banka je objavila večeras da dobrovoljna javna ponuda za preuzimanje, radi sticanja kontrole nad Addiko Bank AG, nije dobila dovoljan broj izjava o prihvatanju.

Prema detaljima iz zvaničnog saopštenja koje je slovenački zajmodavac objavio, NLB je mogla da dođe do upola manjeg udjela od onog na koji je ciljala (36,39 odsto umjesto 75 odsto akcija).

“NLB je dao transparentnu ponudu svim akcionarima Addiko Banke i pokušao im omogućiti da pod jednakim uslovima i po odgovarajućoj cijeni ponude svoje akcije. Razumijemo i poštujemo to što svi akcionari nijesu ocijenili ponudu na takav način i što je nijesu prihvatili, iako ostajemo uvjereni da mnoge prednosti i strateške koristi od mogućeg povezivanja dvije grupe ostaju nepromijenjene – saopštili su iz NLB.

“Ipak, željeli bismo zahvaliti akcionarima koji su podržali našu ponudu, posebno Upravnom i Nadzornom odboru Addiko Banke, na pruženoj prilici i iskreno želimo svim učesnicima mnogo ličnih i poslovnih uspjeha,” komentarisao je izvršni direktor NLB-a Blaž Brodnjak, na LinkedIn profilu NLB, dodajući:

“NLB ostaje posvećena daljem razvoju poslovanja i ostvarivanju svoje nove poslovne strategije, uključujući moguće druge prilike za preuzimanje,” dodao je on.

NLB je vijest o neuspjelom preuzimanju objavila i na svom sajtu.

U NLB-u su više puta ranije naglasili da pomno prate i stalno procjenjuju dešavanja u regionu, Jugoistočnoj Evropi, te da neće izbjegavati analizu i razmatranje potencijalnih prilika za stvaranje dodatne vrijednosti, uključujući preuzimanja i spajanja. U maju 2024. godine, predstavili su novu poslovnu strategiju koja predviđa udvostručavanje ukupne imovine, prihoda i profita NLB Grupe do 2030. godine. Preuzimanjem Addiko Banke, NLB bi ušao na hrvatsko tržište, tržište koje još uvijek nijesu osvojili. Sada, NLB ne može objaviti novu ponudu za preuzimanje Addiko Banke narednu godinu dana, što je jasno naznačeno u zakonskim propisima o preuzimanju.

Podijeli ovaj članak