Još bez autobuske linije od Aerodroma do Podgorice, turisti u nevjerici

Ko će odlučuvati o državnoj imovini: Aerodromi Crne Gore

Usred turističke sezone, turisti koji slete na podgorički aerodrom suočavaju se sa problemom prevoza do glavnog grada. Iako je nedostatak redovne autobuske linije do Golubovaca dugogodišnji problem, rješenje i dalje ostaje na nivou političkih predloga. Strani turisti su u nevjerici, a taksisti profitiraju.

Svaka dva mjeseca Hifzija Latić dolazi u Crnu Goru avionom iz Brisela. Po slijetanju, umjesto javnim prevozom, primoran je da do grada plati taksi.

“Uvijek koristim taksi, uvijek se dogovaramo, nisu fiksne cijene, uglavnom taksi bez mjerača, pogađamo se kao na pijaci – da li će to biti 15, 20 ili 10 eura. Da postoji autobus, koristio bih gradski prevoz do aerodroma i do Podgorice”, kaže Hifzija Latić iz Belgije.

To što je Podgorica možda jedini glavni grad u Evropi koji nema autobuski ili željeznički prevoz do aerodroma iznenađuje i naše strane goste.

“Ovdje na aerodromu vidim samo taksi vozila, nema autobusa ili voza. To je nezgodno za ljude koji žele da uštede na prevozu”, kaže Omar, gost iz Egipta

“Neobično je to što nemate neki vid javnog prevoza. To nam ne ostavlja mnogo mogućnosti pa moramo da koristimo taksi koji je mnogo skuplji”, stava je Den,  gost iz Engleske.

U preduzeću “Putevi”, koje organizuje autobuski linijski prevoz, spremni su da prevoze putnike do aerodroma i nazad do Podgorice.

“Spremni smo, ako dobijemo kao obavezu, da nabavimo prikladno vozilo. Ljudi koji koriste avioprevoz očekuju veći stepen luksuza. Imamo gradske autobuse, ali bismo nabavili jedan ili dva autobusa, zavisno od broja vožnji za tu vrstu usluge.”, istakao je Radoš Zečević, direktor gradskog preduzeća “Putevi”,

Lider DNP-a, Milan Knežević, poručio je nedavno da to neće biti moguće sve dok god gradski autobusi budu saobraćali do svih sela u Zeti.

“Neće moći da autobusi iz Podgorice saobraćaju samo do aerodroma Golubovci jer ste ukinuli linije za sva sela u Zeti, a to je 16 hiljada stanovnika. Sada neko misli da će moći da vrati autobusku liniju do aerodroma Golubovci. Sada vam kažem, ili će autobus ići do posljednje kuće u Zeti, ili neće ići do podgoričkog aerodroma. Sigurni budite”, ocijenio je ranije Knežević.

“Ni to nije nemoguće”, odgovara Zečević.

Prevoz mještana Zete takođe bi mogao biti lako riješen.

“To je kucanje na otvorena vrata. Mi smo spremni, ako se steknu uslovi, da preuzmemo sve zetske linije kao linijski prevoz. Bilo je razgovora o tome i mislim da ćemo preuzeti te linije”, kaže Zečević-

Zečević smatra da sve zavisi od Ministarstva saobraćaja, koje bi trebalo da odobri ove linije. Njihov stav, međutim, danas nismo mogli dobiti. A autobusi na podgoričkom aerodromu obradovali bi mnoge, kao i bračni par koji se vraća avionom u Holandiju.

“Sledeće godine sigurno nećemo ovako doći, doći ćemo autom. Ako uvedete autobuse, eto nas avionom. Ako bismo mogli uštedjeti 100 eura, to bi nam bilo kao dva dana apartmana na moru”, kaže Den, gost iz Holandije.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak