Čekajući odluku: Akcije Addiko Banke padaju, NLB raste

Danas se u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) očekuje obavještenje austrijske berze u vezi s uspjehom preuzimanja austrijske Addiko Banke. Kako je Bloomberg saznao iz nezvaničnih, ali pouzdanih izvora, akcionare će vjerovatno obavijestiti o ishodu nakon zatvaranja berze.

U današnjem trgovanju, do 11.30, akcija Addiko Banke je pala za 1,25 odsto, na 19,75 eura.

 

Podsjetimo, NLB je akcionarima ponudila 22 eura po akciji, dok kompanija Agri Europe, koju vodi Miodrag Kostić, nudi 16,24 eura. Akcija austrijske banke je od 16. maja, kada je NLB objavila dobrovoljnu ponudu za preuzimanje, porasla za više od 30 odsto.

S druge strane, vrijednost akcije NLB-a raste u jutarnjem trgovanju, pa se cijena povećala za 1,25 odsto, na 125 eura. Od objave ponude za preuzimanje, akcija je porasla za 13 odsto.

 

Što se tiče uspjeha ponude NLB-a i uticaja na kurs, u petak je za Bloomberg Adria govorio i analitičar koji želi ostati anoniman dok ne bude jasno kakav će biti konačan ishod borbe za Addiko Banku.

“U slučaju da ponuda NLB-a ne bude prihvaćena, kurs akcije Addiko Banke bi se mogao vratiti na nivo po kojem su prethodno kupovali srpski investitori. Uticaj negativnog ishoda na akciju NLB-a biće ograničen, što znači da se ne očekuju drastični padovi kursa akcije,” rekao je taj analitičar,  za Bloomberg Adriu.

Podijeli ovaj članak