U EU 4.886 banaka, najviše u Njemačkoj, HSBC najveća u cijeloj Evropi

U prvoj polovini ove godine, ukupno 4.886 banaka poslovalo je u Evropskoj uniji. Širom Evrope, približno 1,8 miliona osoba bilo je zaposleno u kreditnim institucijama, pri čemu su neki bankarski službenici vodili računa o više od dvjesta klijenata.

Ipak, prije 2000. godine, broj banaka u Evropskoj uniji bio je znatno veći nego danas. Tokom 1990-ih, evropski bankarski sektor karakterisala je veća fragmentacija, sa mnogo više manjih i regionalnih banaka koje su djelovale na tržištu. Procjenjuje se da je u to vrijeme u Evropskoj uniji bilo oko 8.500 banaka.

Međutim, sa početkom 21. vijeka, bankarska industrija u Evropi prošla je kroz značajnu konsolidaciju. Ovo je bilo podstaknuto procesima spajanja i akvizicija, regulatornim reformama, tehnološkim napretkom i globalizacijom tržišta. Kao rezultat, broj banaka se postupno smanjivao, dostigavši današnjim brojem koji je ispod 5.000 banaka u 2024. godini.

Izvor: Statista.com

Njemački bankarski sektor

I dalje je, kao i prije 21. vijeka, najveći broj banaka u Njemačkoj, jer je sredinom ove godine godine, Njemačka imala skoro pa hiljadu banaka više u odnosu na bilo koju drugu evropsku zemlju, uprkos višegodišnjem opadajućem trendu.

Njemačka ima 1330 banka, i to kroz tri glavne vrste banaka, koje uključuju komercijalne, štedne (ili Sparkassen) i zadružne banke. Njemačka bankarska industrija je u 2023. godini imala ukupnu imovinu vrijednu više od 10,8 triliona eura.

Koja je vodeća banka u Evropi?

U prošloj godini, HSBC je bila najveća banka u Evropi  u smislu tržišne kapitalizacije. Ova britanska banka sa sjedištem u Londonu takođe je predvodila evropski bankarski sektor po imovini i osnovnom kapitalu prvog reda (tier one capital).

Ovaj britanski gigant je takođe zauzeo prvo mjesto po prihodima. HSBC, osnovana 1865. godine, jedna je od najvećih i najstarijih svjetskih bankarskih institucija. Sa sjedištem u Londonu, banka posluje u više od 60 zemalja i teritorija širom svijeta, pružajući širok spektar finansijskih usluga, uključujući komercijalno i investiciono bankarstvo, privatno bankarstvo, osiguranje i upravljanje imovinom. HSBC je poznata po svojoj globalnoj mreži i snažnom prisustvu na tržištima Azije, Evrope, Sjeverne Amerike i Bliskog Istoka, što je čini ključnim igračem u međunarodnom bankarskom sektoru. Takođe, HSBC je često u fokusu zbog svoje sposobnosti da prilagodi svoje poslovanje promjenjivim uslovima na globalnim finansijskim tržištima.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak