Azijska tržišta: Indeksi porasli, u fokusu središnja banka Australije

Azijsko-pacifička tržišta su uglavnom bila veća u utorak, prateći dobitke Wall Streeta preko noći, dok su investitori također odmjerili zapisnik posljednjeg sastanka australske centralne banke.

Region je predvodio japanski Nikkei 225, koji je dobio više od 2% zahvaljujući akcijama komunalnih usluga i zdravstva. Široki Topix je porastao 1,3%.

Primarne kamatne stope u Kini su držane na 3,35% za jednogodišnji LPR i 3,85% za petogodišnji LPR, u skladu sa očekivanjima u anketi ekonomista Reutersa.

Jednogodišnji LPR služi kao referentna vrijednost za većinu korporativnih kredita, a petogodišnji LPR služi kao referentna stopa za hipoteke.

U utorak je objavljen zapisnik sa sastanka Rezervne banke Australije u avgustu. Na sastanku je banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 4,35%, ali je istakla da je inflacija ostala “iznad cilja” i da se “pokazala otpornom”.

Centralna banka je u saopštenju navela da su članovi odbora razmatrali slučaj povećanja kamatnih stopa, ali su odlučili da ga ostave nepromenjenim jer protok podataka od prethodnog sastanka “nije bio dovoljan da opravda promenu stava monetarne politike”. politika. ”

Međutim, RRA je upozorila da je “malo verovatno” da će stope biti snižene u kratkom roku, dodajući da “nije moguće odlučiti niti isključiti buduće promene ciljane stope gotovine”.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,87%, a Kosdaq sa malom kapitalom za 1%.

Osjećaj potrošača u zemlji povukao se sa dvogodišnjeg maksimuma od 103,6 u avgustu, dostigavši ​​100,8, a južnokorejski mediji Yonhap izvještavaju da je to “zbog američkih recesionih problema i pada berze koji je uslijedio”. Broj iznad 100 pokazuje da su optimisti brojniji od pesimista.

Australijski S&P/ASX 200 porastao je 0,28% nakon objave RBA.

Međutim, indeks Hang Seng u Hong Kongu je pao za 0,42%, dok je kineski CSI300 bio niži za 0,42%.

Dionice kompanije za nekretnine Kaisa pale su za 1,9% na 10,15 hongkonških centi nakon što su skočile za čak 14% pošto je kompanija objavila sporazum o restrukturiranju duga, koji se sastoji od izdavanja 5 milijardi dolara u obveznicama i 4,8 milijardi dolara u obaveznim konvertibilnim obveznicama.

Izvor: SEEbiz.

Podijeli ovaj članak