Goldman Sachs smanjio izglede za recesiju u SAD-u s 25 na 20 odsto

Goldman Sachs smanjio je izglede da će Sjedinjene Države skliznuti u recesiju u sljedećih 12 mjeseci na 20% s 25%, nakon najnovijih nedjeljnih zahtjeva za nezaposlene i izvještaja o maloprodaji.
Ranije ovog mjeseca, brokerska kuća povećala je izglede za recesiju u SAD-u s 15% nakon što je stopa nezaposlenosti skočila na trogodišnji maksimum u julu, što je izazvalo strahove od pada.

“Sada smo smanjili našu vjerojatnost s 25% na 20%, uglavnom zato što podaci za jul i početak avgusta objavljeni od 2. avgusta ne pokazuju znakove recesije”, rekao je glavni američki ekonomist Goldman Sachsa Jan Hatzius u subotu.

“Nastavak ekspanzije učinio bi da SAD izgleda sličnije drugim privredama G10, gdje je Sahmovo pravilo vrijedilo manje od 70% vremena”, dodao je.

Izvještaj o zahtjevima za nezaposlene od četvrtka pokazao je da je broj Amerikanaca koji podnose zahtjeve za naknade za nezaposlene pao na jednomjesečni najniži nivo u prethodnoj sedmici, dok su odvojeni podaci otkrili na dan da je maloprodaja u julu porasla za najviše tokom godinu i po.

Hatzius je rekao ako se izvještaj o zapošljavanju u avgustu čini “razumno dobrim”, on bi smanjio vjerovatnoću recesije u SAD-u na 15%.

Tvrdi da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope za 25 baznih bodova na septembarskom sastanku, ali nije isključio smanjenje od 50 bps ako izvještaj o zapošljavanju ne ispuni očekivanja.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak