Rakočević: Program „Evropa sad 2“ će ugroziti radnike i buduće penzionere

Program „Evropa sad 2“ direktno će ugroziti radnike, ali i buduće penzionere, smatraju u Sindikatu uprave i pravosuđa.

Predsjednik te organizacije Nenad Rakočević kazao je da rast plata od pet odsto na račun oduzimanja od bruto zarada ili dijela doprinosa koje je išao za PIO ne znači povećanu zaradu, već manju penziju.

Rakočević je u „Bojama jutra“ ukazao da država za realizaciju fiskalne strategije ne ulaže nijedan euro, već novac uzima zaposlenima u javnom sektoru, oslobađajući sebe troška doprinosa za zaposlene.

Rakočević je naglasio da, umjesto dijaloga, Vlada na svaku kritiku programa koji planira da realizuje, reaguje ne argumentima, već vrijeđanjem neistomišljenika.

„Imamo tih pet odsto od ličnih doprinosa, 5,5 odsto od doprinosa poslodavaca, a onda imamo jednu vrlo specifičnu situaciju koja je u stvari jednačina, koja kaže da lični penzioni koeficijent, čija vrijednost se računa na osnovu godišnjeg boda, penzionog boda. Taj penzionog boda ima vrijednost prosječne zarade u državi na godišnjem nivou, na osnovu te radne godine. Dakle, ako se sada uzme prosječna zarada od 820-830 eura, taj penzioni bod ili lični koeficijent je jedan, kao taj penzioni bod. Međutim, kada se sjutra uveća ta sadašnja prosječna zarada, uveća će se na 870 eura. Svi su, odnosno, nagovijestili da će prosječna zarada ‘Evropom sad 2’ biti 1.000 eura. Dakle, 870 i 1.000 nije isto. Samim tim, već je manje za 130 eura, samim tim taj lični koeficijent će biti manji za 13 odsto“, rekao je Rakočević u jutarnjem programu TV Vijesti.

Podijeli ovaj članak