Krnić: Ograničenje marži na dio proizvoda izazvaće rast cijena drugih namirnica

Borba protiv inflacije ne može se svesti na ograničavanje marži na određeni broj proizvoda, jer može dovesti do poskupljenja drugih. Potrebna je dugoročna strategija borbe protiv inflacije i razvijeni mehanizmi za njeno usporavanje i ograničavanje, počevši od robnih rezervi pa do kontrole poslovanja trgovačkih lanaca ocijenio je za Pobjedu ekonomista Preokreta Mirza Krnić.

Komentarišući najavu ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja da će Vlada uskoro ponovo ograničiti marže, Krnić je kazao da se problem ne može riješiti ako se bavimo posljedicom, umjesto uzrokom.

– Vrlo jednostavno se mogu fingirati nabavne cijene i marža prikazati manjom. Stvarni knjigovodstveni troškovi proizvoda nijesu kontrolisani niti je vlast pokazala spremnost i sposobnost da to uradi. Kada donesete jednu pogrešnu odluku, svaka naredna pravi još veći problem. Vlada se nije bavila ovom temom na ozbiljan i adekvatan način, više je to iznuđen PR potez kako bi se prikazalo da se nešto radi u korist građana. Ipak, situacija je drugačija i ova akcija nije dala vidljiv rezultat povoljan po građane. Odluka vlasti po kojoj će ograničiti pojedine marže, može opet dovesti do rasta cijena drugih namirnica. Dok traje ta priča i dalje rastu cijene. Sudeći po dosadašnjem radu, ova Vlada će ukupno ostati zapamćena po neznanju i bombastičnim obećanjima koja nijesu ispunjena kazao je Krnić. Đeljošaj je prije desetak dana kazao da sprovode istraživanje sa potrošačima na osnovu čega će utvrditi koji artikli će se naći na listi proizvoda čija će marža biti ograničena.

– Izrada Odluke je pri kraju i obuhvatiće više artikala i od prethodne odluke “Limitirane cijene” i primjenjivaće se nakon sprovedenih zakonskih procedura, usvajanja na Vladi i objavljivanja u Službenom listu naveo je Đeljošaj, koji je i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politku. Dodao je da im je cilj da savremenim i evropskim metodama utiču na “procvat životnog standarda građana i puni ekonomski razvoj, te da je jasno da je ova Vlada očuvala standard, spriječila rast cijena i povećala plate i penzije. Đeljošaj nije odgovarao na pozive i poruke Pobjede, pa smo ostali uskraćeni za informaciju kada će lista proizvoda biti poznata, te kakvi su efekti prethodne akcije kojom su bile ograničene marže pojedinih proizvoda.

Krnić naglašava da je inflacija u junu iznosila 4,1 odsto, podsjećajući da su cijene znatno veće i da je ovo podatak u odnosu na period od prije godinu.

-Dakle, imamo konstantan rast cijena i visoku inflaciju u posljednje tri godine. U EU je znatno niža 2,5 odsto dodao je Krnić.

Smatra da će pokušaj borbe protiv inflacije ograničavanjem marži samo produbiti problem.

-Umjesto da kreiramo robne rezerve i da tako imamo određene mehanizme kontrole inflacije, da se uvežemo sa obaveznim otkupom domaćih proizvoda uz kontrolisane cijene i tako pokrenemo proizvodnju, vlast gleda sa strane i propušta prave prilike, a pričaju nam priče o dostavama koje bi radilo preduzeće čiji bi osnivač bila država. Da li se ti ljudi šale sa nama? Ne postoji ideja koju ovolika površnost i neozbiljnost ne može obesmisliti – ukazuje Krnić.

Dodaje da bi pokretanje proizvodnje uticalo na smanjenje uvoza, povećanje potrošnje domaćih proizvoda, te na rast zaposlenih i oživljavajne privrede i proizvodnje. To bi, kako navodi Krnić, nakon nekog vremena moglo dovesti do toga da trgovine u saradnji sa domaćim proizvođačima i državom plasiraju proizvode po realnim cijenama, što bi uticalo na druge lance da smanjuju marže.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak