Na šta se ovih dana kladi i koje akcije kupuje Warren Buffett?

Samo nekoliko dana nakon zemljotresa koji su (barem u Tokiju) ličili na Crni ponedjeljak 1987. godine, vodeće svjetske berze ponovo se približavaju rekordima. Ovo je čak najbolja sedmica ove godine za Wall Street.

U međuvremenu, zlato je prešlo granicu od 2500 dolara, a euro je već iznad 1,10 dolara.

Glavni podsticaji za rast ponovo su došli iz SAD-a, gdje najnoviji makroekonomski podaci pokazuju da je strah od skore recesije, koji je zavladao nakon što je stopa nezaposlenosti u julu porasla na 4,3 posto (najviše u posljednje tri godine), bio nepotreban. Investitore je najprije obradovala prošlonedjeljna niža inflacija, a zatim i ohrabrujući rast maloprodaje.

Potrošačka inflacija, mjerena CPI indeksom, iznosila je 2,9% u julu (najniže od marta 2021.), dok je julski rast maloprodaje (u poređenju s junom) iznosio 1%, što je bolje od prognoza. Ukratko, vjerovatnoća mekog prizemljenja američke ekonomije ponovo je značajno veća, što je podstaklo kupce akcija i donijelo visoke nedjeljne dobitke indeksa. Dow Jones se vratio iznad 40.000 bodova, S&P 500 je takođe dobio svih pet dana u nedjelji i ukupno porastao skoro četiri posto, što znači najveći nedjeljni rast ove godine.

NASDAQ indeks tehnoloških akcija ojačao je čak 5,3 posto. Frankfurtski DAX je u petak porastao deveti put zaredom, popevši se na nedjeljnom nivou za 3,4 posto. Posebno su neke tehnološke akcije snažno ojačale. Nvidia je, na primjer, skočila 20 posto u nedjelji. Indeks volatilnosti VIX, koji je početkom avgusta drastično porastao i 5. avgusta bio na jednom od najviših nivoa u istoriji, ponovo je oštro pao.

Ukratko, kao da su se svi strahovi odjednom raspršili i pohlepa je u trenu zamijenila oprez.

Njujorški indeks S&P 500 ove godine je porastao za 16 posto i udaljen je samo oko dva posto od julskog rekorda. Fokus finansijskih tržišta ove nedjelje biće na monetarnoj politici američke centralne banke.

Guverner Feda Jerome Powell ponovo će govoriti u petak na redovnom godišnjem simpozijumu centralnih bankara u Jackson Holeu. Gotovo će sigurno spomenuti napredak u nastojanjima da se inflacija približi ciljanoj razini od dva posto, što je temelj za početak smanjenja kamatnih stopa koje su više od godinu dana najviše u posljednje 23 godine. Tokom berzovnih previranja početkom avgusta većina je bila uvjerena da će Fed u septembru smanjiti kamate čak za pola postotnog boda, no sada je veća vjerovatnoća za smanjenje od 25 baznih poena.

Kako se postaviti u ovim izazovnim vremenima?

Slavni investitori poprilično su ispremiješali svoje portfelje (ili portfelje fondova kojima upravljaju) u drugom kvartalu.

Ray Dalio kupio je 720 miliona dolara vrijedne akcije Nvidije, a ojačao je i pozicije u Amazonu i Microsoftu.

Bill Gates je kupovao akcije finansijskog holdinga Berkshire Hathaway, a prodavao je, zanimljivo, akcije Microsofta.

Michael Burry (ili Scion Asset Management) smanjio je udjele u kapitalu za čak polovinu, zatvarajući pozicije u HCA Healthcare, Citigroup i Block. Ipak, Burry takođe vidi neke prilike, kao što je kineski Alibaba, kupovinom više od 2 miliona dolara vrijednih akcija Alibabe, što predstavlja 21,3 posto udjela u njegovom portfelju.

No, kako razmišlja slavni Warren Buffett?

Podaci objavljeni prije nekoliko dana, koje veliki fondovi moraju objaviti, pokazuju da se fond Berkshire Hathaway, čiji je glavni strateg Buffett, oprostio od akcija Snowflakea i Paramounta.

Prepolovio je svoj udio u Appleu u prvom tromjesečju, ali još uvijek posjeduje više od 80 milijardi dolara akcija Applea, što Apple čini najvećom pojedinačnom investicijom Berkshire Hathawaya.

Takođe je smanjio svoj udio u Bank of America, a sve te prodaje podigle su vrijednost novčanih rezervi u bilansu Berkshire Hathawaya na čak 277 milijardi dolara (od čega je većina zapravo u brzim, kratkoročnim državnim obveznicama).

U tromjesečju do kraja juna Buffett je manje kupovao – povećao je svoj udio u naftnoj kompaniji Occidental Petroleum, a posebno je iznenadio kupovinom akcija lanca kozmetičkih prodavnica Ulta Beauty. Krajem juna imao je udio u ovoj firmi vrijedan 266 miliona dolara. Akcije Ulta Beauty skočile su 17 posto u protekloj nedjelji.

Izvor: seebiz.eu
Podijeli ovaj članak