Muzičari dobili 625.000, država za porez 93.000 eura, pitanje da li je bilo honorara i “na ruke”

Poreska uprava naplatila je na ime poreza od honorara domaćih i inostranih muzičara koji su nastupali u junu i julu u Crnoj Gori 93.881,70 eura, na osnovu čega se zaključuje da im je isplaćeno ukupno 625.866 eura.

Vijestima su saopštili da porez na honorare muzičara iznosi 15 odsto, te da se oporezivanje obavlja u zavisnosti od toga da li je ugovor zaključen i izvršena isplata naknada direktno izvođačima ili se, što je najčešći slučaj, vrši preko posrednika, odnosno agencije.

Nadalje, oporezivanje prihoda koje ostvare estradni umjetnici koji dolaze iz inostranstva, vrši se u skladu sa crnogorskim propisima, odnosno Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, po kojem isti imaju status nerezidenta i u suštini se oporezuju na isti način kao i rezidenti. Kod ugovora o djelu za angažovana lica nerezidente,isplatilac prihoda obračunava, obustavlja i uplaćuje porez po odbitku u trenutku isplate prihoda, po stopi od 15 odsto na poresku osnovicu koju čini iznos bruto prihoda. Za lica koja nijesu rezidenti Crne Gore ne obračunavaju se doprinosi, pojasnili su iz Poreske uprave.

Da li je i koliko novca isplaćeno muzičarima na ruke, ostaje da se nagađa, jer za to dokaza nema.

U navedenom periodu, u postupku inspekcijskog nadzora, nijesu utvrđene nepravilnosti u dijelu koji se odnosi na obračun poreza po odbitku, odgovaraju iz Poreske uprave.

DESINGERICA NASTUPA ZA 10.000, KARLEUŠA ZA DUPLO VIŠE

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, regionalni muzičari koji su u toku protekla dva mjeseca nastupali na crnogorskom primorju, a za neke od njih su najavljeni koncerti i u avgustu, plaćeni su od 10 do više od 20 hiljada eura.

Prema izvoru Vijesti, gotovo svi imaju fiksne cijene za nastup, izuzev regionalno popularne Aleksandre Prijović,koja honorar navodno određuje na osnovu prodatih ulaznica za njen nastup.
Jelena Karleuša navodno traži honorar nešto veći od 20 hiljada eura.

Kontroverzni reper Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica, navodno nastupa za 10 do 12 hiljada eura. On je prije desetak dana bio prinuđen da napusti Crnu Goru jer, prema nezvaničnim informacijama, nije imao urednu dozvolu za rad, ali ni prijavljeno boravište na primorju gdje je nastupao gotovo svake večeri.

Iz istog izvora Vijesti saznaju da je za Teu Tairović, Sašu Matica, Acu Pejovića i Maju Berović potrebno izdvojiti oko 20 hiljada eura, honorar Tanje Savić je između 10 i 12 hiljada, a Ace Lukasa od 15 do 20 hiljada.

Organizatori nastupa Nataše Bekvalac treba da izdvoje od 12 do 15 hiljada, za Slobu Radanovića 12 hiljada, a Milicu Pavlović 15 hiljada eura…

Turističke organizacije Glavnog grada Podgorica, Nikšića i Ulcinja, dostavile su Vijestima informacije o isplati honorara muzičarima u njihovim organizacijama ili manifestacijama koje su finansijski podržale.

Iz Turističke organizacije Ulcinj kažu da u junu i julu nisu organizovali nijedan samostalni koncert.

U saradnji sa Opštinom Ulcinj, organizovali smo manifestacije u okviru koje su nastupali lokalni i strani izvođači, od kojih Ajna Kalezić i Milo Kekić kao lokalni izvođači, a kao strane izvođače smo angažovali grupu ‘SARS’ i ‘Tropico band’. Lokalni izvođači su angažovani na osnovu Ugovora o djelu u iznosu od 400 eura za Ajnu Kalezić i 200 eura za Mila Kekića. Strani izvođači su angažovani na osnovu Ugovora o koncertnom nastupu, koji su takođe priložili i fakture u iznosu od 11 hiljada eura za grupu ‘SARS’ (Gringo Loco) i 7 hiljada za ‘Tropico band’ (Peppers Music Doo), odgovorili su Vijestima iz TO Ulcinj.

Iz Turističke organizacije Nikšić kazali su da je za koncert grupe Riblja Čorba na Trgu slobode 14. juna, u njihovoj organizaciji, izdvojeno 15 hiljada eura.

Manifestacije koje je podržala TO Nikšić, a na kojima su angažovani izvođači su ‘Naša rijeka Zeta’, 29. i 30. juna gdje su nastupili Boris Režak i Dejan Cukić, izdvojeno je četiri hiljade eura.

Manifestaciju Dani porodice Romanov i nastup grupe Zoster, koji je održan 20. jula, nikšićka TO finansijski je podržala sa 2.500 eura, a Party bus koji je 11. juna održan u saradnji sa organizatorima Lake fešta, kada su u Nikšiću nastupile grupe Orthodoks Celts i Iskaz, sa 4.500 eura.

Turistička organizacija Podgorice odgovorila je da su u periodu od 1. juna do 31. jula angažovali samo jednog izvođača. Prema ugovoru dostavljenom Vijestima, TO Podgorica je za potrebe manifestacije Ljeto na rijekama koja je održana na plažnom baru Na Moraču 12. jula angažovala muzičku grupu sačinjenu od glumaca, za šta je izdvojeno 1.500 eura.

NEMA DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA

Članom 29 Zakona o porezu na dobit pravnih lica, propisana je obaveza obračuna i uplate poreza po odbitku na prihode koje obveznik poreza na dobit isplaćuje nerezidentnom pravnom licu po osnovu izvođenja estradnog, zabavnog, umj etničkog, sportskog ili sličnog programa u Crnoj Gori. Porez po odbitku plaća se po stopi od 15 odsto na osnovicu koju čini iznos bruto-prihoda, po propisima koji važe u momentu isplate.

Prema odredbama čl. 29a Zakona o porezu na dobit pravnih lica, propisano je da kod obračuna poreza po odbitku na prihode koji se isplaćuju nerezidentnom pravnom licu, isplatilac prihoda primjenuje odredbe ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pod uslovom da nerezident dokaže status rezidenta države sa kojom je Crna Gora zaključila Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i da je nerezident stvarni vlasnik prihoda.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak