Dr Propast se konačno oglasio, nema dobrih vijesti: “Ima rizika, spremaju se novi nemiri …”

Nurijel Rubini, poznat i kao Doktor Propast, decenijama je plašio ulagače mračnim predviđanjima oko globalne ekonomije i tržišta.

Sada će investitori saznati hoće li na osnovu njegovih predviđanja uspjeti da zarade novac, piše Financial Times.

Rubini, koji je dobio nadimak Dr. Doom ili Doktor Propast nakon što je predvidio globalnu finansijsku krizu 2008, u 66. godini planira da uđe u svijet berzanskih indeksnih fondova (ETF).

Rubini će od jeseni upravljati sopstvenim ETF-om, imena Atlas America Fund.

Kako piše Bloomberg, fond će imati aktivnu strategiju ulaganja i ciljaće na upravljanje različitim vrstama imovine, uključujući državne, korporativne i opštinske obveznice, nekretnine, akcije i zlato, prenosi Jutarnji list.

Rubini će biti jedan od trojice upravnika portfelja, a fond će biti fokusiran na “ostvarivanje stabilnih prinosa uz nisku volatilnost”.

“Ova strategija je namijenjena zaštiti investitora od negativnih rizika, posebno u periodima finansijske nestabilnosti”, poručuju iz Atlasa America.

“Decenijama savjetujem upravljače imovinom kroz ekonomska savjetovanja. Nakon što sam prije dvije godine govorio o deset glavnih prijetnji čovječanstvu, shvatio sam da se pojavljuju različiti rizici, novi i drugačiji, zbog kojih moramo biti zabrinuti. Fond će se baviti upravo takvim rizicima”, opisao je Rubini ideju iza Atlasa.

Doktor Propast je nedavno najavio i kako se svijetu sprema Treći svjetski rat.

Novi Maršalov plan

Glavna misija fonda je da investitori ne gube novac čak ni u vanrednim globalnim okolnostima. Rubini i njegove kolege žele da takav, nerizičan način ulaganja postane i američka državna politička inicijativa, nešto slično Maršalovom planu, osmišljenom da “pojača američku ekonomsku stabilnost i osigura budući prosperitet”.

“Želimo da ulažemo u obnovu američke infrastrukture. Želimo da osiguramo sigurnost hrane, proizvodnju zelenih metala i rijetkih metala na kopnu”, rekao je Rubini.

Rubinijevo stajalište je da će klimatske promjene učiniti mjesta poput obala Floride i Teksasa gotovo nenastanjivim, pogotovo nakon što osiguravajuća društva jednom povuku polise i savezna vlada više neće moći da priušti popravke javne infrastrukture.

“Vjerujemo da će doći do masovne migracije u Sjevernoj Americi i da će ona imati značajan uticaj na cijene nekretnina”, upozorava Rubini.

Fond će se fokusirati na ulaganja u Sjevernu Ameriku. Naime, Rubini vjeruje kako je SAD finansijski najstabilnije tržište. Odnosno, kako će svuda drugdje u svijetu biti puno gore.

“U narednih nekoliko decenija u svijetu će biti mnogo nemira. Puno smo sigurniji od Evrope i Azije. Imamo hiljade kilometara okeana koji nas dijele od potencijalnih neprijatelja i sami smo dovoljni u proizvodnji hrane i resursa”, zaključio je Doktor Propast.

Podijeli ovaj članak