U Kini visok rast broja nezaposlenih mladih

Stopa nezaposlenosti mladih u Kini porasla je u julu na 17,1 odsto, što je najviše ove godine. To je još jedan u nizu nepovoljnih podataka iz kineske privrede, uključujući podatke o padu industrijske proizvodnje uprkos nedavnim mjerama vlade usmjerenim na podsticanje rasta, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Stopa nezaposlenosti mladih u Kini dostigla je vrhunac od 21,3 odsto u junu 2023. godine, nakon čega su vlasti privremeno prestale objavljivati brojke i kasnije promijenile svoju metodologiju kako bi isključile studente.

Gotovo 12 miliona studenata diplomiralo je na kineskim univerzitetima u junu ove godine, povećavajući konkurenciju na tržištu rada i vjerovatno objašnjavajući nagli porast stope nezaposlenosti u julu, izvijestio je AFP. Mjesec dana ranije u drugoj najvećoj ekonomiji svijeta bilo je nezaposleno 13,2 odsto mladih uzrasta od 16 do 24 godine.

U maju je kineski predsjednik Xi Jinping rekao da bi se borba protiv nezaposlenosti mladih trebala smatrati “glavnim prioritetom”.

Među osobama u dobi od 25 do 29 godina stopa nezaposlenosti u julu je iznosila 6,5 odsto, nakon što je mjesec dana ranije bila niža za 0,1 postotni bod. Za cjelokupnu radnu snagu statističari su izračunali da je stopa nezaposlenosti 5,2 odsto.

Međutim, podaci Državnog zavoda za statistiku daju nepotpunu sliku ukupne situacije zaposlenosti u Kini, budući da uzimaju u obzir samo urbana područja.

Prema AFP-u, Kina se bori sa rastućom nezaposlenošću mladih, teško zaduženim sektorom nekretnina i eskalacijom trgovinskih problema sa Zapadom.

Rast industrijske proizvodnje u julu je oslabio, sa junskih 5,3 odsto na 5,1 odsto, što je manje od predviđanja analitičara.

U isto vrijeme, veliki kineski gradovi zabilježili su još jedan pad cijena nekretnina prošlog mjeseca, što je znak usporavanja potražnje. Po prvi put u gotovo 20 godina smanjena je i potražnja za bankovnim kreditima.

Međunarodni izazovi za Peking takođe rastu, a EU i SAD sve više podižu trgovinske barijere kako bi zaštitili svoja tržišta od jeftinih kineskih proizvoda i navodno nepoštene konkurencije.

Podijeli ovaj članak