Monstat: Godišnja stopa inflacije u julu usporila na 3,5 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu 2024. godine u odnosu na jun 2024. godine u prosjeku su više za 0,4%, dok su na godišnjem nivou u prosjeku bile više za 3,5%, saopštio je Monstat, što je smanjenje, jer je u junu godišnja  stopa inflacije bila 4,1 odsto,

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: usluge smještaja; gorivo i mazivo za motorna vozila; restorani, kafei i slično; meso; kafa, čaj i kakao; voće; ulja i masti; vazdušni prevoz putnika.

Potrošačke cijene u periodu januar-jul 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,6%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Restorani i hoteli (4,6%); Prevoz (1,5%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,8%); Hrana i bezalkoholna pića (0,5%); Zdravlje (0,5%); Ostala dobra i usluge (0,4%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,2%); Alkoholna pića i duvan (0,1%); Rekreacija i kultura (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-3,9%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pogledajte grafiku kretanja inflacije po mjesecima:

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak