Balkanu prijete redukcije struje?

Očekivani prelazak toplotnog talasa s Pirineja i Apenina u jugoistočnu Evropu doveo je do velike potražnje za električnom energijom na Balkanu, uz otvorenu mogućnost ograničenja snabdijevanja, navodi portal Montelnews pozivajući se na izvore među trgovcima električnom energijom na Starom kontinentu.

Trenutno svi kupuju struju – rekao je trgovac električnom energijom za Montel, ističući da se na zapadnom Balkanu očekuje rast potražnje za klima-uređajima. Cijene struje u trgovanju za dan unaprijed na berzama jugoistočne Evrope, prema podacima Montelnewsa, kretale su se u utorak između 126 i 171 eura za megavatsat, s najvišom cijenom od 443 eura za megavatsat u Sloveniji.
S druge strane, navodi isti izvor, u zapadnoj Evropi vrijednosti iste vrste u trgovanju strujom bile su značajno niže, i u Njemačkoj su, na primjer, iznosile 108 eura za megavatsat, piše Jutarnji list.

Na hrvatskoj berzi električne energije (CROPEX) juče je trgovanje za dan unaprijed zaključeno cijenom od 99 eura za megavatsat, a tokom trgovanja cijena je išla i do 219 eura za megavatsat. Tokom utorka, na primjer, zaključna cijena na CROPEX-u bila je 126 eura za megavatsat, a dnevni skokovi išli su i do 392 eura za megavatsat.

Razmatrajući očekivana temperaturna kretanja na Balkanu, Montelnews, između ostalog, skreće pažnju na navode Nacionalne meteorološke službe Srbije da bi ovonedeljno toplo razdoblje u cijelom regionu moglo donijeti temperature više od 40 stepeni.

Mrežni operateri i trgovci energijom u istočnoj Evropi pripremaju se za potencijalna ograničenja snabdijevanja i skokove potražnje izazvane temperaturama koje bi mogle rasti za čak 12 stepeni u odnosu na prethodne sedmice – komentarisao je za pomenuti portal Andrea Tura, meteorološki stručnjak u italijanskoj prognostičkoj službi Meteo Giuliacci.

U prilog tvrdnji da toplotni talas izaziva velike cjenovne poremećaje na tržištu električnom energijom, portal navodi podatke iz Španije. Naime, na tamošnjim su berzama sredinom ove sedmice, nakon što su temperature pale na prosječnih 23 stepena, postizane zaključne cijene trgovanja od 44 eura za megavatsat što je, ističe se, pad od 50 odsto u odnosu na cijene početkom sedmice.

Očekuje se da će toplotni talas dodatno podstaći cijene električne energije na regionalnim tržištima jugoistočne Evrope do kraja ove sedmice – kaže izvor s evropskog tržišta strujom za Montelnews, ukazujući i na mogući uticaj požara u Grčkoj na cijene. Šumski požari, nadovezuje se u izjavi za pomenuti portal Styliani Sarri, inženjer u grčkom operatoru elektroenergetske mreže DSO Hedno, pogoršali su uticaj toplotnog talasa na Grčku.

Ovo je sedmica s jednim od najvećih opterećenja sistema u Grčkoj, zbog vrhunca turističke sezone. Zbog toga bi cijene mogle porasti, a vjerovatni pad fotonaponske proizvodnje zbog šumskih požara mogao bi pogoršati situaciju – rekao je Sarri za Montelnews.

Na naglašenu povezanost snabdijevanja električnom energijom u jugoistočnoj Evropi ukazao je kolaps elektroenergetskih sistema Crne Gore i Albanije te dijelova BiH, Grčke i Hrvatske 21. juna ove godine pod okolnostima koje se još uvijek istražuju. Istragu vodi evropski operator elektroenergetskih mreža Entso-E, koji je sredinom jula dao preliminarni izvještaj o uzrocima pomenutog “blackouta”.

Preliminarni izvještaj evropskog operatora polazi od podatka da je epicentar za regionalni prekid snabdijevanja strujom bio u Crnoj Gori, upozoravajući na nalaz istrage da je uoči “blackouta” oko 2000 megavata električne energije u crnogorsku mrežu distribuirano podmorskim kablom iz Italije, dok je obrnutim smjerom u Italiju tekao izvoz od 417 megavata.

U kratkom vremenskom razdoblju, u 12.09 i 12.22, dogodila su se dva neočekivana isključenja nadzemnih vodova u Crnoj Gori i na granici Albanije i Grčke. Odmah nakon drugog isključenja u 12.22, napon je počeo padati u širokom području. Padovi napona su se nastavljali sve dok nisu dostigli toliko niske nivoe da su uzrokovali niske napone na mnogim vodovima u regionu.

To je pokrenulo zaštitne uređaje koji su isključili vodove, što je rezultiralo odvajanjem pogođenog područja od elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope – navodi Entso-E. Operator navodi da su nakon prekida snabdijevanja električnom energijom pogođene elektroenergetske mreže na Balkanu zajedničkim snagama koordinirano uspostavile potreban napon u mreži za manje od tri sata.

Izvor: seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak